Vürtsid on teravamaitselised või aromaatsed maitseained ,
mida saadakse mitmesuguste taimede seemnetest (nt. muskaatpähklid , sinepiseemned ), viljadest (nt. pipar, vanill , koriander ), õitest (nt. nelk , safran ), koorest (nt kaneel või risoomist (nt ingver ), samas kui ürte saadakse tavaliselt taimede rohtsetest osadest. Hinnatumaid vürtse saadakse troopikast ja lähistroopikast.
Populaarsemad vürtsid on ingver , kaneel , kardemon , kurkum , muskaatpähkel , paprikapulber , piment , pipar , safran ning nelk.
Vürtse müüakse ka traditsiooniliste vürtsisegudena nagu näiteks karripulber või garam masala.
Vürtse võib kasutada nii tervetena kui ka jahvatatud kujul. Jahvatatuna kaotavad nad aja jooksul oma aroomi ja maitse seega on kasulik neid korraga hankida väikeste kogustena. Terveid vürtse võib aga vajadusel ise jahvatada.
Säilitada tuleks vürtse õhukindlalt, jahedas ning varjulises kohas mitte kauem kui 6 kuud.
Vürtse kasutatakse paljude, nii soolaste kui magusate roogade maitsestamisel. Vürtse tuleks kasutada mõõdukalt, et nad toitudes liialt domineerima ei hakkaks.
Retseptid vürtsidega ja seotud postitused
[display-posts tag=”vürts,vürtsid” posts_per_page=”20″ orderby=”rand”]
…