maitseained ja vürtsid Maitsetaimed - ürdid

Nelk

Jaga seda lehekülge või lisa järjehoidjasse

Nelk (Syzygium aromaticum , sün. Eugenia caryophyllus) on nelgipuu (Mürtide perekonnast) aromaatsed kuivatatud õiepungad, mis on pärit ja kasvab metsikult Maluku saarel Indoneesias, kus seda korjatakse ka müügiks. Seda kasvatatakse ka MadagaskarilSansibarIndiasSri Lankal. Nelki kasutatakse vürtsina terves maailmas.

Algselt on õiepungad kahvatud ning muutuvad tasapisi roheliseks peale mida lähevad erepunaseks ning siis on nad valmis koristamiseks. Nelgid koristatakse siis kui pungad on 1,5-2 cm pikad.

Nelki kasutatakse kas tervete pungadena või jahvatatuna kuid toitudesse lisatakse väikeses koguses kuna nad on väga tugeva maitsega.

Ajalooliselt on nelki kasutatud India köögis. Põhja-Indias kasutatakse seda peaaegu kõigis vürtsikates toitudes garam masala maitsesegu koostises. Mõnes India osas kasutatakse seda nii vürtsikate kui magusate toitude valmistamisel, kuid pole siiski igapäevases kasutuses toidu valmistamisel ning seda ei kasutata ka suvel eriti tihti.

Mehhiko köögis on nelk tuntud kui clavos de olor ning tihti kasutatakse koos vürtsköömnega ja kaneeliga.

Vietnami köögis maitsestatakse nelgiga Phở puljongit.

Ameerika toitudes kasutatakse nelki koos teiste magusate vürtsidega nagu muskaatpähkel ja kaneel magusates leibades, mis valmistatud kõrvitsa või tsukiiniga.

Indoneesia mõju tõttu on nelgi kasutamine laialt levinud ka Hollandis. Nelki kasutatakse juustus, tihti koos vürtsköömnega.

Skandinaavia köögis kasutatakse nelki eelkõige jõuluroogades: singis ja glögis. Mujal Euroopas seda kasutatakse üldiselt liharoogades ja konservides.

Nelki kasutatakse ka marinaadides nagu näiteks kõrvitsa hoidises ning selle närimine värskendab hingeõhku, mis oli teada juba vanas Hiinas.

Retseptid nelgiga ja seotud postitused

[display-posts tag=”nelk”]

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga