juuni 052012
 
 5. juuni 2012  Postitas  Lisa kommentaar
Jaga seda lehekülge või lisa järjehoidjasse
VN:F [1.9.22_1171]
Hinnang: 0.0/7 (0 hinnet)

Vürtsid   on teravamaitselised või aromaatsed maitseained ,

mida saadakse mitmesuguste taimede seemnetest (nt.  muskaatpähklid sinepiseemned ), viljadest (nt. pipar,  vanill koriander ), õitest (nt.  nelk , safran ), koorest (nt  kaneel  või risoomist (nt  ingver ), samas kui  ürte  saadakse tavaliselt taimede rohtsetest osadest. Hinnatumaid vürtse saadakse troopikast ja lähistroopikast.

Populaarsemad vürtsid on  ingver kaneel kardemon kurkum muskaatpähkel paprikapulber piment pipar safran  ning  nelk.

Vürtse müüakse ka traditsiooniliste vürtsisegudena nagu näiteks  karripulber  või  garam masala.

Vürtse võib kasutada nii tervetena kui ka jahvatatud kujul. Jahvatatuna kaotavad nad aja jooksul oma aroomi ja maitse seega on kasulik neid korraga hankida väikeste kogustena. Terveid vürtse võib aga vajadusel ise jahvatada.

Säilitada tuleks vürtse õhukindlalt, jahedas ning varjulises kohas mitte kauem kui 6 kuud.

Vürtse kasutatakse paljude, nii soolaste kui magusate roogade maitsestamisel. Vürtse tuleks kasutada mõõdukalt, et nad toitudes liialt domineerima ei hakkaks.

Retseptid vürtsidega ja seotud postitused

 Lisa kommentaar