köögiviljad maitseained ja vürtsid Maitsetaimed - ürdid piprad piprad

Pikk pipar

Jaga seda lehekülge või lisa järjehoidjasse

Pikk pipar  ( Piper longum ), ( Pippali ), vahel nimetatakse ka India pikk pipar.

Kasvatatakse vilja pärast, mis tavaliselt kuivatatakse ning kasutatakse vürtsina ja maitsestamisel. Pikal pipral on sarnane kuid teravam maitse kui mustal pipral .

Pipra vili sisaldab mitmeid pisikesi viljasid – igaüks umbes mooniseemne suurune – asuvad taime urva pinnal. Nagu mustal pipral sisaldavad selle viljad alkaloidi piperiin, mis annab neile vürtsikuse.

Tänapäeval on pikk pipar väga haruldane koostisosa Euroopa köögis kuid seda võib leida veel India marineeritud köögiviljades, mõnes Põhja-Ameerika vürtsisegus ning Indoneesia ja Malaisia toitudes. India poodides on see müügil tavaliselt nime all pippali.

Ajurveeda tekstides on pippali üks kõige võimsam Rasajana (Rasayana) ürt ning seda peetakse eluea pikendajaks ning on ravim kõriärrituse puhul.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga