Must pipar (Piper nigrum). Kasvatatakse selle vilja pärast, mis tavaliselt kuivatatakse ja kasutatakse vürtsina ja maitsestamisel.
Piprakaun (kui on kuivatatud) on umbes 5 mm diameetriga, tumepunane kui on valminud ja nagu kõik luuviljad sisaldab see ühte seemet. Piprakaunu ja jahvatatud pipart, mis saadakse kauna jahvatamisel võib kirjeldada kui lihtsalt pipart või veel täpsemalt must pipar (küpsetatud ja kuivatatud toores vili), roheline pipar (kuivatatud toores vili) ja valge pipar (kuivatatud küps seeme).
Must pipar on pärit Kagu-Aasiast ja Hiinast ning kasvatatakse seal laialdaselt ning ka muudes troopilistes regioonides.
Kuivatatud ja jahvatatud pipart kasutatakse juba antiikajast oma maitse pärast ning meditsiini otstarbel. Must pipar on maailmas enim kaubeldud vürts. See on kõige tavalisem vürts, mida kasutatakse Euroopas. Musta pipra vürtsikus tuleneb kemikaalist piperiin. Must pipar on üldlevinud tööstuses ning tihti kasutatakse koos lauasoolaga.
Retseptid musta pipraga ja muud postitused
- Kreemjas tomati-basiiliku supp parmesani juustukrõpsudega
- Maguskartul sibula ja cayenne pipraga
- Sri Lanka suitsune baklažaani dipikaste
- Pannil praetud sink ja köögiviljad munaga
- Riisisalat
- Kikerherne ja köögivilja karri
- Wokiroog värsketest aedviljadest küüslauguga
- Grillitud veiselihakotletid šalottsibula ja vürtsköömnega
- Kana spinati ja artišokiga
- Veisepraad punase sibula padjal porru ja värskete kartulitega
- Itaalia stiilis salatikastme kuivsegu
- Grillitud lõhe lomi lomi stiilis
- Läätsesupp
- Aasia fondüü
- Uelsi jänes (Welsh Rarebit)
- Melassi apelsini grillkaste
- Põhja-Aafrika punase läätse supp
- Taco maitseaine
- Must pipar (roheline pipar, valge pipar)
- Wokiroog veiselihast seesami kastmega
…