Petersell ehk aedpetersell (Petroselinum crispum) on sarikaliste sugukonna peterselli perekonda
kuuluv aromaatne kaheaastane rohttaim . Aedpeterselli on pärit Vahemere maadest ja Aafrika põhjarannikult (sh Kanaari saared ), kus on tänaseni looduslikult levinud. Maitsetaimena kasvatatakse teda üle kogu maailma.
Maitseainena kasutatakse lehti ja juurt. Eristatakse kahte tüüpi peterselli: lehtpetersell ja juurpetersell. Mõlemal on tugev äratuntav aroom.
Lehtpetersell võib olla käharate ja siledate lehtedega, viimane on tugevama maitsega. Käharate lehtedega peterselli kasutatakse eelkõige toitude kaunistamiseks, siledate lehtedega taime peetakse jälle parimaks maitseandjaks.
Juurpeterselli puhul leiavad lehtede kõrval kasutamist lihakad juured. Juurpeterselli on nimetatud ka Hollandi peterselliks, kuna arvatavasti on juurpetersell seal aretatud. Saksamaal ja Prantsusmaal on juurpetersell väga levinud juurvili.
Seda võib tarvitada värskelt, kuivatatult, külmutatult või soolatult. Lehti kasutatakse salatite , kastmete ja munaroogade kaunistamiseks-maitsestamiseks.
Eestis kasutatakse petersellijuurt suppides ja on tuntud supijuurena. Juurest saab valmistada ka maitsvaid kastmeid liha – ja kalatoitudele või hautada .
Värsket ürti lisatakse toidule alles enne serveerimist sest keetmisel väheneb selle vitamiinisisaldus.
Retseptid peterselliga ja seotud postitused
[display-posts tag=”petersell” posts_per_page=”20″ orderby=”rand”]
…