maitseained ja vürtsid Maitsetaimed - ürdid

Petersell

Jaga seda lehekülge või lisa järjehoidjasse

Petersell ehk aedpetersell   (Petroselinum crispum) on  sarikaliste  sugukonna  peterselli  perekonda

kuuluv aromaatne  kaheaastane   rohttaim . Aedpeterselli on pärit  Vahemere maadest  ja  Aafrika  põhjarannikult (sh  Kanaari saared ), kus on tänaseni looduslikult levinud.  Maitsetaimena  kasvatatakse teda üle kogu maailma.

Maitseainena kasutatakse lehti ja juurt. Eristatakse kahte tüüpi peterselli: lehtpetersell ja juurpetersell. Mõlemal on tugev äratuntav aroom.

Lehtpetersell võib olla käharate ja siledate lehtedega, viimane on tugevama maitsega. Käharate lehtedega peterselli kasutatakse eelkõige toitude kaunistamiseks, siledate lehtedega taime peetakse jälle parimaks maitseandjaks.

Juurpeterselli puhul leiavad lehtede kõrval kasutamist lihakad juured. Juurpeterselli on nimetatud ka  Hollandi  peterselliks, kuna arvatavasti on juurpetersell seal aretatud.  Saksamaal  ja  Prantsusmaal  on juurpetersell väga levinud juurvili.

Seda võib tarvitada värskelt, kuivatatult, külmutatult või soolatult. Lehti kasutatakse salatite , kastmete ja munaroogade kaunistamiseks-maitsestamiseks.

Eestis kasutatakse petersellijuurt suppides ja on tuntud supijuurena. Juurest saab valmistada ka maitsvaid kastmeid liha – ja kalatoitudele või hautada .

Värsket ürti lisatakse toidule alles enne serveerimist sest keetmisel väheneb selle vitamiinisisaldus.

Retseptid peterselliga ja seotud postitused

[display-posts tag=”petersell” posts_per_page=”20″ orderby=”rand”]

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga