apteegitill köögiviljad maitseained ja vürtsid Maitsetaimed - ürdid seemned

Apteegitill

Jaga seda lehekülge või lisa järjehoidjasse

Apteegitill (ladina k. Foeniculum vulgare, ingl k. fennel), tuntud ka Itaalia apteegitillina

on kollaste õite ja sulgjate lehtedega maitsetaim. Pärineb Vahemere kallastelt kuid on nüüdseks laialt levinud üle maailma, eriti kuiva pinnasega kohtades mere kaldal ja jõekallastel.

See on väga aromaatne ja tugeva maitsega ürt, mida kasutatakse toidu valmistamisel ja meditsiinis ning on koos aniisiga üks absindi põhikomponente. Itaalia apteegitill on pundunud mugula taolise juurega mida kasutatakse köögiviljana.

Apteegitilli mugulat, lehestikku ja seemneid kasutatakse paljude rahvaste köökides. Õied on kõige mõjusamad osad maitsetaimena kuid ka kõige kallimad. Kuivatatud seemned on aromaatsed ja aniisile sarnase maitsega vürts. Värskena on seemned pruunid või rohelised ja muutuvad aeglaselt tuhmhalliks aja jooksul. Toidu valmistamiseks on parimad rohelist värvi seemned. Lehed on delikaatse maitsega ja sarnanevad välimuselt hariliku tilliga. Mugul on krõmps köögivili, mida võib röstida, hautada, grillida või süüa toorelt.

Apteegitilli seemneid aetakse vahel segi aniisi omadega, mis on sarnased nii maitselt kui välimuselt kuigi on väiksemad. Apteegitilli kasutatakse ka maitseainena mõnedes naturaalsetes hambapastades.

Apteegitilli esineb laialdaselt Vahemere köögis, kus mugulad ja lehed on kasutuses kõrvalroogades, salatites, pastas, köögiviljaroogades ja risottos nii toorelt kui küpsetatult. Apteegitilli seemned on tavaline koostisosa Itaalia vorstides ja lihapallides ning Põhja-Euroopas rukkileivas.

Paljud kultuurid Indias, Pakistanis, Afganistanis, Iraanis ja Lähis-Idas kasutavad apteegitilli seemneid oma kokakunstis. Paljudes India ja Pakistani osades on röstitud apteegitilli seemned kasutuses peale söömist seedimise soodustajana ning hingeõhu värskendajana. Liibanonis tehakse sellest spetsiaalset tüüpi omletti (koos sibula ja jahuga) nimega ijjeh.

Värskeid või kuivatatud tilli lehti lisatakse paljudele muna, kala, liha ja muudele roogadele. Itaalia apteegitill on võtmekoostisosa Itaalia ja Saksa salatites tihti koos hariliku siguri ja avokaadoga. See võib olla blanšeeritud või marineeritud või keedetud risottos.

Retseptid ja postitused apteegitilliga

[display-posts tag=”apteegitill” posts_per_page=”20″ orderby=”rand” image_size=”thumbnail” image=”true”]

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga