küüslauk
köögiviljad küüslauk maitseained ja vürtsid Maitsetaimed - ürdid

Küüslauk

Jaga seda lehekülge või lisa järjehoidjasse

Küüslauku nimetatakse ka haisvaks roosiks ning Eestis kannab ta rahvapäraseid nimesid nagu kiblok, tõusurohi, piusa, purokese. Ta pärineb tõenäoliselt Aasia läänepoolsetelt aladelt ja teda kasvatatakse kogu maailmas mõõduka ja subtroopilise kliimaga piirkondades.Taim kasvab kuni 70 cm kõrguseks. Maa-aluseks osaks on liitsibul, mis koosneb kuivsoomustega ümbritsetud umbes 12 tütar- ehk kõrvalsibulast, mida nimetatakse küüslaugu küünteks. Peasibulast lähtuvad torujas vars ning pikad ja kitsad õhukesed lehed.

Küüslauku kasutatakse laialdaselt terves maailmas oma terava maitse pärast nii maitseainena kui toitude koostises. Toidu valmistamiseks kasutatakse tavaliselt küüslaugusibulat, mis jagunevad küünteks. Küüsi tarvitatakse toorelt või küpsetatakse erineval moel.

Vahel kasutatakse ka küüslaugutaime lehti ja õisi, mis on samuti söödavad. Need on mahedama maitsega kui küüslaugusibul. Küüslauku kasutatakse toitudes tihti koos tomati, sibula või ingveriga ning küüslauguküüsi võib ka marineerida. Varred on populaarsed Aasias ja on mahedama maitsega kui küüned ning naid tükeldatakse ja praetakse koos muna, liha või köögiviljadega. Segades kokku küüslaugu, munakollase ja oliiviõli saadakse aioli. Võib teha küüslaugupastat mida võib kasutada suppides, koos kartuliga, kastmetes või garneeringuna. Samuti võib määrida praeleivale, röstsaiale või kreekerile. Täidiseks kanalekalale, lihale või köögiviljadele.

Küüslaugupulber on värskest küüslaugust erineva maitsega. Kui kasutada värske küüslaugu asemel pulbrit siis 1/8 teelusikat küüslaugupulbrit on võrdne ühe küüslauguküünega.

Küüslauku hoitakse soojas (üle 18 °C) ja kuivas, et ei hakkaks idanema. Koorituna võib säilitada veini või äädika sees külmakapis.

Küüslauku hoitakse vahel õlis, et toota maitsestatud õli kuigi seejuures tuleb vältida selle riknemist. Töötlemata küüslauk hoituna õlis võib soodustada Clostridium botulinum kasvu, mis tekitab surmavat haigust botulism ning külmikus hoidmine ei taga seda, et küüslauk ei rikneks. Selle riski vähendamiseks peaks olema küüslauk õlis hoitud külmikus ja tuleks ära kasutada ühe nädala jooksul. Saadaval on tööstuslikult ettevalmistatud küüslauku õliga millele tootjad lisavad happeid ja muid kemikaale, et vältida botulismi riski.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga