juuni 092012
 
 9. juuni 2012  Postitas  Lisa kommentaar
Jaga seda lehekülge või lisa järjehoidjasse
Print Friendly, PDF & Email
VN:F [1.9.22_1171]
Hinnang: 0.0/7 (0 hinnet)

Kaneel on  maitseaine  ( vürts ) , mida saadakse teatud kaneelipuu liikide kuivatatud sisekoorest ehk aluskoorest.

 Tuntuimad nendest liikidest on   tseiloni kaneelipuu   Cinnamomum verum , millest saadakse kaneeli meie mõistes ehk  tseiloni kaneeli , hiina kaneelipuu ( Cinnamomum aromaticum ), millest saadakse kassiat, ning jaava kaneelipuu.

Tseiloni kaneel on kahvatupruuni värvi ning maheda maitsega, kassia aga tumepruun ning tugeva mõrkjama lõhna ning maitsega. Kassiat müüakse paljudes riikides ka lihtsalt kaneeli nime all. Kaneeli maitse on aromaatne eeterlike õlide tõttu, mis moodustab 0,5-1% selle koostisest.

Eeterlik õli kaneelikoorest

Eeterlik õli kaneelikoorest

Kaneeli müüakse kas pulgakestena või pulbrina ning vahel segatakse ka suhkruga. Kaneelipulber on kallim kui pulgad. Mõlemaid tuleb säilitada õhukindlalt suletuna jahedas ja pimedas kohas.

Kaneeli lisatakse toitudele nagu riisipudru, mannapudru, rabarberikisselli, küpseõunte ja erinevatele  küpsetistele . Kaneel on asendamatu lisand õunapiruka maitsestajana ning kaneelikoort võib tihti leida ka  marinaadidest . Kaneelijäätmetest valmistatavat  kaneeliõli  kasutatakse paljude  likööride  aromatiseerijana ning lõhnaainena  parfüümide  valmistamisel. Kaneeliõli kuulub ka jookide  nagu  koolajookid limonaadid  ja  närimiskummi  koostisesse. Samuti on kaneel piparkoogi- ning hõõgveinivürtsi koostises ning ka paljudes  Aasia  maitsesegudes, nagu näiteks  garam masala . Kaneeliga maitsestatakse  magustoite küpsetisi kooke , šokolaaditooteid (eriti Mehhikos ), puuviljamahlu, hõõgveini, teed ja  mett .

Kaneelipulk

Kaneelipulk

Õige kaneel e. tseiloni kaneel sobib rohkem magustoitudele kui kassia. Lähis-Idas kasutatakse seda tihti kana ja lamba hõrgutistes. Ameerikas kasutatakse kaneeli tihti teraviljast helveste maitsestamisel, leiva baasil toitudes ja puuviljadega.

Idamaises köögis lisatakse kaneeli ka liha – ja kalaroogadele , pilafile ja  karrile . Kaneelipulber on tähtis vürts Pärsia köögis kus seda kasutatakse mitmetes suppides , jookides ja magustoitudes . Seda segatakse tihti roosiveega või muude vürtsidega, et teha kaneeli baasil karripulbrit .

Hollandis armastavad lapsed sooja riisi suhkru, või ja kaneeliga.

Paiguti kasutatakse kaneelilehti samamoodi nagu  loorberilehti .

Retseptid ja muud postitused kaneeliga

 Lisa kommentaar