juuni 062012
 
 6. juuni 2012  Postitas  Lisa kommentaar
Jaga seda lehekülge või lisa järjehoidjasse
VN:F [1.9.22_1171]
Hinnang: 0.0/7 (0 hinnet)

Kardemon viitab taimedele Elettaria  ja  Amomum   ingveriliste perekonnast . Mõlemad on pärit Indiast, Nepaalist ja Bhutanist. Tänapäeval kasvatatakse enamus kardemonist Lõuna-Indias kuigi mõned teised riigid on hakanud samuti seda kasvatama nagu Guatemala ja Sri Lanka. Elettaria kaunad on helerohelised ja Amomum kaunad on suuremad ning tumepruunid.

See on maailmas kalliduselt kaalu kohta kolmas vürts peale safranit ja vaniljet.

Mõlemaid liike kautatakse maitsetaimena toitudes ja jookides, vürtsina toitudes ja meditsiinis. Elettaria kardemoni (kõige tavalisem tüüp) kasutatakse vürtsina, meditsiinis ning isegi suitsetatakse vahel.

Tal on tugev unikaalne maitse ja väga intensiivne vaiguhõnguline aroom. Must kardemon eristub rohkem suitsuse kuid mitte kibeda aroomiga koos mündile sarnase jahedusega.

Roheline kardemon on üks kallimaid vürtse kuid seda on tarvis vähe, et maitse esile tuua. Kõige parem on seda säilitada kaunas sest kui seemned välja võtta kaunast või kaunad jahvatada siis kaotavad nad kiiresti oma maitse. Retseptides, milles kasutatakse terveid kaunu arvestatakse 10 kauna võrdseks 1½ teelusika jahvatatud kardemoniga.

Kardemon on tavaline koostisosa India toitudes ning kasutatakse tihti küpsetistes põhjapoolsetes riikides nagu Soome magus leib pulla või Skandinaavia leib Julekake. Lähis-Idas kasutatakse rohelist kardemoni pulbrit vürtsina magustoitudes ja ka traditsiooniliselt kohvi ja tee maitsestamisel. Kaunasid jahvatatakse koos kohviubadega ning saadakse pulbriline segu, mis keedetakse kohvi valmistamiseks.

Lõuna-Aasias kasutatakse rohelist kardemoni tihti traditsioonilistes India magustoitudes. Musta kardemoni lisatakse vahel garam masala maitsesegule. Vahel lisatakse garneeringuks basmati riisile ja muudele toitudele. Seemneid ka näritakse nagu nätsu; see on isegi närimiskummi Wrigley’s (‘Eclipse Breeze Exotic Mint’) koostises.

Retseptid kardemoniga ja seotud postitused

 Lisa kommentaar