köögiviljad kurkum maitseained ja vürtsid Maitsetaimed - ürdid

Kurkum (turmeric)

Jaga seda lehekülge või lisa järjehoidjasse


Kurkum
(ingl. k. turmeric) ehk india safran ehk kollajuur on pärit Lõuna- Aasiast ning kasutatakse maitse- ja värvainena toitude valmistamisel. Kasutatakse palju nii Hiinas , Indias , Pärsias , Tais , Indoneesias kui ka Kreekas , kus seda nimetatakse ka kollaseks ingveriks. Kasvab metsikult Lõuna- ja Kagu-Aasia metsades.

Kurkumi kasutatakse kanaliha , kala , sealiha , mereandide , salati kastmete , muna -, seene – ja spinatitoitude ja köögivilja maitsestamisel ja toidule värvi lisamiseks. Kurkum muutub kollaseks happelistes toitudes ja punaseks aluselistes toitudes.

Lõuna-Aasias kasutatakse kurkumi ka jookides ja küpsetistes , jäätises , jogurtis, kookides , apelsini mahlas, biskviitides, popcorni värvimiseks, kastmetes , želatiinis jne. Kurkum on ka enamikus tööstuslikult toodetud karripulbris .

Ravimina kasutatakse idamaades kui on kõhuprobleemid (seedehäired – puhutised, krambid vms), osteoartroos, arteroskleroos, vähk, ümar- ja sooleussid, maksahaigused, nakkused, haavad, silmapõletik. Mõjub verd vedeldavalt.

 Retseptid ja postitused kurkumiga

[display-posts tag=”kurkum”]

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga