Kõik retseptid maitseained ja vürtsid Maitsesegud maitsesegud ja vürtsisegud Vürtsikad toidud

Garam masala

Jaga seda lehekülge või lisa järjehoidjasse

Garam masala on India köögist pärinev vürtsisegu. Sõna ‘masala’ tähistabki Indias vürtsisegu, ‘garam’ tähendab aga tulist ehk vürtsist.

 Kausutatakse nii ainsa vürtsina või ka koos muude maitseainetega.

Garam masala ei ole üks kindel vürtsisegu ning varieerub regiooniti kogu Indias. Garam masala koostisesse võivad kuuluda 12 vürtsi, sealhulgas must piparnelkkoriandervürtsköömenkardemon, kuivatatud tšillikaunadapteegitillmuskaadiõied ja muskaatpähkel.

Garam masala on müügil kõigis suuremates kauplustes. Võib ka ise kodus vastavalt oma maitsele valmistada kuigi teha tuleks väikeses koguses sest vürtsid kaotavad kiirelt oma värskuse.

Sarnaselt kõigile teistele vürtsidele tuleb garam masalat säilitada jahedas kuivas kohas valguse eest kaitstult, mitte kauem kui 6 kuud.

Mõnedes retseptides lisatakse ka ürte kuid teistes kasutatakse vett, äädikat, kookospiima või muud vedelikku, et teha pastat. Mõnedes retseptides lisatakse ka pähkleid, sibulat ja küüslauku.

Tööstuslikult valmistatud garam-masala võib sisaldada suuremas koguses odavamaid koostisosi nagu tšillipipar, kuivatatud küüslauk, ingveri pulber, seesam, sinepiseemneid, kurkumi, korianderit, india loorber, tähtaniis ja apteegitill. Kuna tööstuslikult toodetud garam masala valmistamiseks kasutatakse valmis pulbreid siis ei säili see kaua ning kaotab oma aroomi aja jooksul.
Garam masalat lisatakse roogadele kas valmistamise lõppjärgus või riputatakse toidule vahetult enne serveerimist. Tööstuslikku garam masala segu lisatakse tihti toidu valmistamise lõpus, et aroom kaduma ei läheks. Tervetest koostisainetest tehtud garam masalat lisatakse toidu valmistamise algstaadiumis küpsetusrasvale või õlile, et saada teravamat maitset.

Pakistanis on garam masala tavaline lisand erinevat tüüpi pilaffides. Tavaliselt lisatakse see kuuma õli sisse milles praetakse sibulad kuldpruuniks.

Tüüpiline India versioon garam masalast:

Veel üks garam masala retsept:

Valmistamine:

Kuumuta pann keskmise kuumuseni. Lisa kõik koostisosad pannile ning kuumuta pidevalt segades kuni sinepiseemned hakkavad popsima ning maitseained on muutunud mõnevõrra tumedamaks ehk umbes 3-4 minutit. Tõsta segu teise nõusse ning lase 5 minutit jahtuda. seejärel jahvata maitsetaimede segu uhmriga või kohviveskis pulbriks. Säilitada õhukindlalt.

Garam masala retseptid ja muud postitused

[display-posts tag=”garam-masala”]

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga