Garam masala on India köögist pärinev vürtsisegu. Sõna ‘masala’ tähistabki Indias vürtsisegu, ‘garam’ tähendab aga tulist ehk vürtsist.
Kausutatakse nii ainsa vürtsina või ka koos muude maitseainetega.
Garam masala ei ole üks kindel vürtsisegu ning varieerub regiooniti kogu Indias. Garam masala koostisesse võivad kuuluda 12 vürtsi, sealhulgas must pipar, nelk, koriander, vürtsköömen, kardemon, kuivatatud tšillikaunad, apteegitill, muskaadiõied ja muskaatpähkel.
Garam masala on müügil kõigis suuremates kauplustes. Võib ka ise kodus vastavalt oma maitsele valmistada kuigi teha tuleks väikeses koguses sest vürtsid kaotavad kiirelt oma värskuse.
Sarnaselt kõigile teistele vürtsidele tuleb garam masalat säilitada jahedas kuivas kohas valguse eest kaitstult, mitte kauem kui 6 kuud.
Mõnedes retseptides lisatakse ka ürte kuid teistes kasutatakse vett, äädikat, kookospiima või muud vedelikku, et teha pastat. Mõnedes retseptides lisatakse ka pähkleid, sibulat ja küüslauku.
Pakistanis on garam masala tavaline lisand erinevat tüüpi pilaffides. Tavaliselt lisatakse see kuuma õli sisse milles praetakse sibulad kuldpruuniks.
Tüüpiline India versioon garam masalast:
- mustad ja valged pipraterad
- nelk
- kaneel
- mustad ja valged vürtsköömne seemned
- mustad, pruunid ja rohelised kardemoni kaunad
Veel üks garam masala retsept:
- 2 supilusikat koriandriseemneid
- 1 supilusikas vürtsköömne seemneid
- 1/4 teelusikat rohelise kardemoni seemneid
- 2 teelusikat musti sinepiseemneid
- 2 teelusikat apteegitilli seemneid
- 2 teelusikat musta pipra teri
- 1 teelusikas vürtsiteri
- 1 pulk kaneelikoort, poolitatuna (kassia kaneeli koort)
Valmistamine:
Kuumuta pann keskmise kuumuseni. Lisa kõik koostisosad pannile ning kuumuta pidevalt segades kuni sinepiseemned hakkavad popsima ning maitseained on muutunud mõnevõrra tumedamaks ehk umbes 3-4 minutit. Tõsta segu teise nõusse ning lase 5 minutit jahtuda. seejärel jahvata maitsetaimede segu uhmriga või kohviveskis pulbriks. Säilitada õhukindlalt.
Garam masala retseptid ja muud postitused
[display-posts tag=”garam-masala”]
…