Salsa võib olla igat tüüpi kaste. Ameerikas ja Inglisekeelses
keskonnas mõeldakse selle all vürtsikat, tihti tomati baasil, teravat kastet, mis on tüüpiline Mehhiko köögile ja kasutatakse ka dipikastmena. On palju erinevaid retsepte, mis varieeruvad üle terve Ladina-Ameerika.
Hästi tuntud salsad:
- Salsa roja, “punane salsa” on koostisosa Mehhiko ja USA edelaosa köökides ning tavaliselt valmistatakse kuumutatud tomatitest, tšillipiprast, sibulast, küüslaugust ja värskest korianderist.
- Pico de gallo (“kuke nokk”), samuti tuntud nimedega salsa fresca (“värske kaste”), salsa picada (“hakitud kaste”), või salsa mexicana (“Mehhiko kaste”) on valmistatud toorest tomatist, laimimahlast, tšillipiprast, sibulast, korianderilehtedest ja teistest hakitud värsketest koostisosadest.
- Salsa verde, “roheline kaste”, Mehhiko versioonis on valmistatud tomatillodest, tavaliselt keedetud. Itaalia versioonis on tehtud ürtidest.
- Salsa negra, “must kaste” on Mehhiko kaste, mis on tehtud kuivatatud tšillist, toiduõlist ja küüslaugust.
- Salsa taquera, “taco kaste”: Valmistatud tomatillodest ja morita tšillist.
- Salsa ranchera, “rantšo stiilis kaste”: Valmistatakse röstitud tomatitest, erinevatest tšillidest ja vürtsidest, tüüpiliselt serveeritakse soojalt ja kuulub ka paksude suppide alla. Kuigi koostises see puudub siis maitselt meenutab musta pipart.
- Salsa brava, “metsik kaste” on keskmiselt vürtsikas kaste, mis on valmistatud tomatist, küülsaugust, sibulast ja äädikast, tihti maitsestatakse paprikapulbriga.
- Guacamole on paksem kui tavaline kaste ja üldiselt kasutatakse dipikastmena ning viitab igale kastmele kus on põhikomponendiks avokaado.
- Mole on Mehhiko kaste, mis on tehtud tšillipiprast segatuna vürtsidega, magustamata šokolaadiga, mandlitega ja muude koostisosadega.
- Mango salsa on vürtsikas-magus kaste, mis valmistatakse mangost ning kasutatakse nachode täidisena. Tihti kasutatakse ka garneeringuna grillkanal või –kalal täiendades nende maitset.
- Ananassi salsa on vürtsikas ja magus kaste, mis on valmistatud ananassist ning kasutatakse alternatiivina mango salsale.
- Chipotle salsa on suitsune, vürtsikas kaste, mis valmistatud suitsutatud jalapenost, tomatist, küüslaugust ja vürtsidest.
- Habanero salsa on eriti vürtsikas salsa kus terav maitse saadakse habanero piprast, mis teeb selle palju teravamaks kui traditsioonilised salsad, mis saavad oma teravuse jalapeno pipralt.
- Maisi salsa on tehtud magusast maisist ja muudest koostisosadest nagu sibul ja tšillid (kas poblanost, paprikast ja/või jalapenost). See on populaarne koostisosa burritodes, tacodes ja quesadillades.
- Porgandi salsa on nagu nimigi viitab porgandi baasil valmistatud.
Salsa retseptid ja muud postitused
[display-posts tag=”salsa”]
…