kastmed Köögisõnastik Maitsesegud

Majonees

Jaga seda lehekülge või lisa järjehoidjasse

Majonees on maitsesegu, mis kõige tõenäolisemalt pärineb Hispaaniast.

See on stabiilne segu (emulsioon) õlist, munakollasest ja äädikast või sidrunimahlast ning paljude erinevate lisandite nagu ürdid, vürtsid variatsioonidest. Emulgaatoriks on letsitiin, mida sisaldab munakollane. Majoneesi on erinevt värvi kuid kõige tihedamini kohtab valget või kahvatukollast.

Valmistamisel lisatakse aeglaselt õli munakollasele samal ajal innukalt vispeldades, et lahustada õli munakollases. Õli ja vesi munakollases moodustavad baasemulsiooni ning letsitiin ja proteiin munakollasest on emulgaatorid, mis seda segu stabiliseerivad. Lisaks võib tilga sinepit lisada, mis teeb maitset teravamaks ning aitab stabiliseerida emulsiooni.

Klassikaline Euroopa majonees on sama nagu ülevalpool kirjeldatud kuid lisaks kasutatakse oliiviõli koos äädika või sidrunimahlaga.

Tööstuslikud majoneesitooted sisaldavad tärklist, tselluloosigeeli või muid koostisosi, et simuleerida ehtsa majoneesi tekstuuri. Tööstuslikult toodetud majoneesis kas pastoriseeritakse munakollane, külmutatakse ja asendatakse veega enamus vedelikust või kasutatakse muid emulgaatoreid. Samuti kasutatakse tavaliselt sojaõli oliiviõli asemel kuna see on odavam.

Euroopas serveeritakse majoneesi tihti koos friikartulitega, külma kanaga ja keedetud munadega.

Jaapani majonees on tüüpiliselt tehtud koos õunasiidriäädikaga või riisiäädikaga ning vähese koguse naatriumglutamaadiga, mille maitse erineb destileeritud äädikaga valmistatust.

Venemaal on majonees väga populaarne ning valmistamisel kasutatakse päevalille seemneid, mis annab sellele väga iseloomuliku maitse.

Tšiilis kasutatakse majoneesi koos toitudega nagu locos ,  completos  ning friikartulite ja keedukartulitega, salatiga tuntud kui “papas mayo”.

Majonees on baasiks erinevatele külmutatud kastmetele ja salatikastmetele, grillkastmetele segades seda Tabasco kastmega, Worcestershire või sojakastmega, ketšupiga, tomatipastaga, hapukoorega. Lisaks on see ka kastmete nagu aioli, salsa, remulaad, tartar kaste koostises. Maitsestamiseks lisatakse mitmeid koostisaineid, maitsetaimi ja maitseaineid nagu roheline sibul, paprika, tšillipipar, safran, marineeritud kurk, sibul, kappar, oliivid, anšoovis, küüslauk, murulauk.

Retseptid majoneesiga ja seotud postitused

[display-posts tag=”majonees”]

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga