Põld-lambalääts ingl. k. Fenugreek (ladina k. Trigonella foenum-graecum).
Pärineb Vahemeremaade idaosa ja Väike-Aasia, Iraan, Süüria, Iraak, Pakistan, Mongoolia, Jaapan, Põhja-Aafrika, Etioopia ja Ameerika. Teda kasvatatakse palju Vahemeremaades, Etioopias, Hiinas ja Argentiinas.
Põld-lambalääts on kasutuses ürdina (kuivatatud või värsked lehed), vürtsina (seemned) ja köögiviljana (värsked lehed, võrsed ja idud). Seemneid kasutatakse marinaadides, köögiviljatoitudes ja vürtsisegudes. Vürtsi- ja maitsesegudes kasutatakse jahvatatud küpseid seemneid. Lambalääts on karripulbri põhikomponent, samuti kuulub ta kurkumi, vahtrasiirupisegu ja adžika koostisse.
Lambaläätse kasutatakse ka köögiviljana. Värskeid lehti lisatakse mõnedele India karridele. Võrseid ja idusi kasutatakse salatites.
Ameerikas lisatakse lambaläätse rummile ja vahtrasiirupijoogile, mis annab sellele aroomi. Mõnikord lisatakse lambaläätse ka taignale. Indias valmistatakse röstitud seemnetest tehiskohvi.
Retseptid põld-lambaläätsega ja muud postitused
[display-posts tag=”põld-lambalääts”]
…