Aasia chutney kastmed

Chutney

Jaga seda lehekülge või lisa järjehoidjasse

Chutney viitab paljudele koostisosadele Lõuna-Aasia köögist,

mis sisaldavad tavaliselt mõnede vürtside segu ning köögivilju ja/või puuvilju. On olemas palju erinevaid chutney variante.

See võib olla kas vedelikurikas või kuiv ning jämedakoelise tekstuuriga või peene tekstuuriga. Anglo-India laen sõnast viitab värskele ja marineeritud chutney’le, mis on tihtipeale magustatud. Mõned Põhja-India keeled kasutavad seda sõna ainult värskelt valmistamisel. Äädikat või tsitrusmahla võidakse lisada loodusliku säilitusainena või kääritamiseks.

Minevikus jahvatati chutneyt uhmriga. Tänapäeval kasutatakse blenderit või köögikombaini. Mitmed vürtsid lisati ja jahvatati kindlas järjekorras ning see saadud pasta pruunistati toiduõlis, tavaliselt seesami– või pähkliõlis.

Chutney tüüpe:

Köögivilju, puuvilju, ürte ja vürtse kombineerides võib valmistada lugematul hulgal erinevaid chutney variatsioone. Chutney on tavaliselt grupeeritud kas magusateks või vürtsikateks ning mõlemad variandid sisaldavad mitmeid vürtse, kaasaarvatud tšilli. Tüübid ja variatsioonid varieeruvad laialdaselt üle Pakistani ja India.

  • Koriander (korianderilehed)
  • Piparmündi, mündi chutney (korianderi ja mündi chutney kutsutakse tihti hari chutney kus hari tähendab rohelist.
  • Tamarind või imli chutney (nimetatakse ka meethi chutney, meethi tähendab magusat)
  • Sooth (või saunth) chutney valmistatakse datlitest ja ingverist
  •  Kookospähkli chutney
  • Sibula chutney
  • Kuivatatud ploomi (prune) chutney
  • Tomati chutney
  • Punase tšilli chutney
  • Rohelise tšilli chutney
  • Mango chutney (valmistatakse toorest, rohelisest mangost)
  • Laimi chutney (valmistatakse tervetest tooretest laimidest)
  • Küüslaugu chutney valmistatakse värskest küüslaugust, kookospähklist ja jahvatatud pähklist
  • Dahi chutney
  • Rohelise tomati chutney (Inglise retsept milles kasutatakse tooreid tomateid)
  • Dhaniya pudina chutney (korianderi- ja mündilehtedest)
  •  Maapähkli, arahiisi chutney
  • Ingveri chutney (enamasti kasutatakse Tamili köögis ja Udupi köögis ning süüakse koos dosa‘ga)
  • Jogurti chutney valmistatakse lihtsalt segades jogurt, punane tšillipulber ja sool.
  • Tomati sibula chutney
  • Korianderi, mündi ja kookospähkli chutney
  • Blatjang (kasutatakse Lõuna-Aafrika köögis ja on magus chutney, mis valmistatakse tavaliselt aprikoosist
  • Major Grey chutney on magus ja vürtsikas chutney, mis on populaarne Suur Britannias ja USA-s. Tüüpilised koostisosad on mango, rosinad, äädikas, laimimahl, sibulad, tamarindi ekstrakt, magusained ja vürtsid.

Ameerika ja Euroopa stiilis chutney sisaldab tavaliselt puuvilju, äädikat ja suhkrut kuhu lisatakse maitseaineid nagu suhkur, sool, küüslauk, tamarind, sibul või ingver.

Lisaks kasutatakse chutneys ka vürtse nagu lambalääts, koriander, köömen ja vaiguputk e. asafoetida (feerula).

Retseptid ja postitused chutney’ga

[display-posts tag=”chutney” posts_per_page=”20″ orderby=”rand”]

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga