maitseained ja vürtsid Maitsetaimed - ürdid

Safran

Jaga seda lehekülge või lisa järjehoidjasse

Safran on vürts, mida saadakse taime õiest nimega Crocus sativus, tavaliselt tuntud kui safrankrookus.

Safran on värvilt kollakas ja seda kasutatakse toiduvalmistamisel nii maitse- kui ka värvainena. Safraniga sarnast nn. india safranit saadakse kollajuure risoomist.

Iga safranikrookus kasvab 20-30 cm kõrguseks ja see tipneb õiega. Safran pärineb Edela-Aasiast ning esimest korda kasvatati kultuurtaimena Kreekas. See on üks kõige kallimaid vürtse maailmas.

Safrani mõrkjas maitse ja heina taoline aroom kemikaalidest picrocrocin ja safranal. Samuti sisaldab see karotinoidi crocin, mis põhjustab kuldkollase tooni roogades ja tekstiilis. Kogu maailma safranist toodab umbes 90% Iraan. Kuna iga õis (emakasuue) tuleb korjata käsitsi ning neid on ainult mõni taime kohta on see kõige kallim vürts maailmas.

Safrani aroomi on tihti kirjeldatud asjatundjate poolt kui metallik mesi koos rohuse või heina moodi lõhnaga kuna selle maitse on samuti märgitud kui heinataoline ja mahe. Safran annab toidule helendava kollakasoranži tooni ning on laialdaselt kasutuses India, Euroopa, Pärsia, Araabia ja Türgi köökides. Kommid ja liköörid sisaldavad tihti safranit. Tavaline safrani asendaja on värvohakas.

Retseptid safraniga

[display-posts tag=”safran”]

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga