Tomatiketšupi retsept.
Kui te olete ketšupi armastaja siis proovige seda ise teha.
Kogus: 6 (250 ml) purki
Koostis:
- 3,6 kg hakitud ploomtomateid
- 1 tass /160 g kollast sibulat, hakitud (umbes üks keskmine sibul)
- ½ tassi /75 g hakitud punast paprikat (umbes pool paprikat)
- 2 tassi / 480 ml siidriäädikat
- 3/4 tassi / 150 g pruuni suhkrut
- 1 teelusikas selleriseemneid
- 1/4 teelusikat cayenne pipart
- 1 teelusikas nelki
- 1 teelusikas sinepiseemneid
- 1 teelusikas nelkpipart
- 1 kaneelipulk, purustatud
Valmistamine:
- Valmista ette purgid keeva veega täidetud suures potis. Pane kaaned väiksemasse potti, kata need veega ja kuumuta neid väga madalal kuumusel.
- Sega suuremas potis kokku tomatid, sibul ja paprika. Lase keema ning vaähenda kuumus keskmisele tasemele. Kuumuta kuni köögiviljad on täielikult pehmed ehk umbes 30 minutit.
- Aseta sõel suure kausi kohale ning pressi tomatisegu läbi selle. Eemalda seemned ja koor sõelalt ning pane segu tagasi potti.
- Lisa siidriäädikas, pruun suhkur, selleriseemned ja cayenne pipar potti. Pane nelk, sinepiseemned, nelkpipar ja purustatud kaneelipulk vürtsi kotti, teetopsi või marliriidest ning seo tugevalt kinni kööginööriga ning lisa see pakk potti.
- Kuumuta keskmisel kuni madalalal kuumusel regulaarselt segades kuni segu on poole võrra vähenenud ning on üsna tihke ehk umbes 60 kuni 90 minutit. Kui ketšup on valmis eemalda potist vürtsikotike. Pane ketšup ettevalmistatud purkidesse jättes 12 mm pealt õhuruumi. Pühi puhtaks purgi servad ning kaaneta purgid. Pane purgid keevasse vette 10 minutiks.
- NB: Kui sa ei tea kuidas on kõige parem kaneelipulka purustada siis lihtsalt pane see pruuni paberkotti ning keera koti suue kinni nii et see lahti ei tule. Anna mõned löögid lihahaamriga või taignarulliga kaneelipulgale, mis peaks selle ilusti purustama.