Kreemjas kartulivorm sibulatega on maitsev kõrvalroog pidulauas.
- 8 portsjonit
- Valmistamisaeg 20 minutit pluss küpsetamine
- 357 kcal, 32 g rasva, 12 g küllastunud rasvu portsjoni kohta
- Sobib sügavkülmutamiseks (kuni 2 päeva)
Koostis:
- 2 supilusikat oliiviõli
- 2 sibulat, õhukesed viilud
- 2 tüümianivarre lehed pluss lisaks serveerimiseks
- 150 ml 48% rõõskkoort
- 175 ml piima
- 1,25 kg suuri kartuleid, kooritud ja õhukesed viilud
- võid määrimiseks
- 100 g crème fraiche või hapukoort
- 85 g parmesani, riivitud
Valmistamine:
- Kuumuta ahi ventilaatorrežiimil 180C/elektriahi või 200C/gaasiahi (6). Lase õli suurel pannil kuumaks ning lisa sibulad ja tüümian. Kata kaanega ning kuumuta madalal kuumusel umbes 10-15 minutit kuni on pehmed ja karamelliseerunud. Vala rõõskkoor ja piim suurde kaussi ning maitsesta korralikult. Tõsta kõrvale.
- Määri võiga kokku ahjukõlbulik 23 x 28 cm küpsetusnõu. Seejärel lao see pool pooleldi täis kartuliviile. Kata sibula ja tüümiani seguga. Seejärel lisa ülejäänud kartuliviilud. Suru kättega allapoole. Vala peale piima- ja rõõskkooresegu, mille tase peaks jääma kartulitega samale tasemele. Kui jääb madalamaks siis lisa parasjagu piima. Kata fooliumiga ja küpseta ahjus 1½ tundi või kuni kartul on pehme. Võsta ahjust välja ja jäta jahtuma. Kata kinni ja pane sügavkülma.
- Päeval kui kalkunipraad või muu pidupraad on valmis siis kuumuta ahi ventilaatorrežiimil 200C/elektriahi või 220C/gaasiahi (7). Võta vormilt kaas ja määri kartulivormi pealt crème fraiche või hapukoorega. Puista peale parmesani ning pane vorm ahju 30ks minutiks kuni juust on sulanud, pealmine kiht on krõbe ja kuldpruun. Enne serveerimist garneeri tüümianiga.