juuni 062012
 
 6. juuni 2012  Postitas  Lisa kommentaar
Jaga seda lehekülge või lisa järjehoidjasse
VN:F [1.9.22_1171]
Hinnang: 0.0/7 (0 hinnet)

Apium graveolens on taim sarikaliste perkonnast ja tuntakse nimega seller

(taime võrsed ja lehed) või mugulseller (taime juur) sõltuvalt sellest millist taime osa süüakse. Kasvab 1m kõrguseks. Rombikujulised lehed on 3-6 cm pikad ja 2-4 cm laiad. Õied on kreemjasvalged 2-3 mm diameetriga. Seemned on ovaalsed kuni ümmargused 1,5 – 2 mm pikad ja laiad.

Kasutuses on ta igal pool maailmas köögiviljana. Seller, sibulad ja paprika on püha kolmainsus Lousiana köögis ja Cajun köögis ning on põhitooraine paljudes suppides nagu näiteks kana nuudli supp. Parasvöötme maades kasvatatakse seda ka seemnete pärast, mis sisaldavad väärtuslikku eeterlikku õli, mida kasutatakse parfüümides ja farmaatsiatööstuses. Seemned sisaldavad ka orgaanilist ainet nimega apiol. Seemneid kasutatakse ka toidu maitsestamisel, vürtsina nii tervetena kui jahvatatuna ja kokku segatuna soolaga saades sellerisoola. Sellerisoola tehakse ka juurte ekstraktist. Seda soola kasutatakse toitude maitsestamisel ja kokteilides (nt: verine Mary).

Sellerit kasutatakse ka kaalu langetamise dieetides kus ta on vähese kalorisisaldusega kiudainete põhimassiks. Seda on tihti peetud “negatiivse kalorsusega” toiduks. Arvamus baseerub sellel, et see sisaldab vähem kaloreid kui on vaja selle seedimiseks. Siiski see avaldus ei ole teadusliku olemusega.

Seller koristatakse põllult kui keskmine suurus on saavutanud turstatava väärtuse. Seller pakendatakse suuruse ja kvaliteedi järgi (värvi, kuju, leherootsu sirguse ja tugevuse, varre pikkuse ja haiguste olemasolu, pragude, lõhenemiste, putukate ja rottide kahjustuste järgi). Optimaalsetes tingimustes võib sellerit säilitada kuni 7 nädalat 0 ja 2C kraadi vahel. Kui hoida alla 0C kraadi võivad sisemised varred jätkata kasvamist. Värskelt lõigatud leherootsud on altid kõdunemisele, mida saab vältida või vähendada kasutades töötlemisel teravat nuga, õrnalt ümber käies  ja korralikult pestes. Lõigatud seller muutub pruuniks juba mõne tunni jooksul, seetõttu hoidsid varem mõned restoranid seda veega täidetud nõus kuhu oli puistatud köögivilja säilitamise pulbrit. Sulfiidid, mida see pulber sisaldab kutsuvad esile allergilisi reaktsioone mõnedel inimestel.

Retseptid ja postitused selleriga

 Lisa kommentaar