Cajun köök on toiduvalmistamise stiil, mis on nimetatud prantsuse keelt rääkivate Akaadia või Cajun immigrantide järgi kes saadeti Brittide poolt välja Kanadast Lousianasse ‘USA-s. Seda võiks nimetada ka maalähedaseks toiduvalmistamise stiiliks kus toidu koostises domineerivad kohalikud koostisaineid ning valmistamine on lihtsakoeline. Ehtne Cajun toit on tavaliselt kolme paja toit kus üks pada on põhiroale, teine on hautatud riisile, spetsiaalselt valmistatud vorstile või mõnele mereannile ning kolmas pada sisaldab ükskõik mis köögivilja mida on kohapeal piisavalt saada. Jahavatatud cayenne ja värsket must pipart kasutatakse samuti tihti toitudes.
Aromaatne köögivili paprika, sibul ja seller on mõnede kokkade poolt nimetatud pühaks kolmainsuseks Creole ja Cajun köögis.
Cajun köök tugineb suuresti ulukilihal, tihti suitsutatuna ning koos riisi või maisiga. Cajun köögis on tunda ka Prantsuse, Indiaani, Kariibi, Hispaania, Itaalia, Portugali, Aafrika, Filipiini ja Lõuna-Aasia India köögi mõju.
Teraviljad Cajun köögis:
Küllusliku vee, kuuma ja niiske kliima tõttu saab riisi kasvatada pea igal pool sealses regioonis ning kasvab ka metsikult mõnes kohas. Riis kujunes seega valdavaks toiduaineks mida oli kerge kasvatada, varuda ja valmistada. Vanim riisiveski Ameerika Ühendriikides Conrad Rice Mill asub Uus-Ibeerias Lousianas.
Nisust küpsetati leiba.
Puu- ja köögiviljad Cajun köögis:
- Paprika
- Murakas
- Cayenne pipar
- Seller
- Lehtkapsas
- Kurgid
- Viigimarjad
- Laimid
- Sidrunid
- Chayote
- Ümaralehise viinapuu marjad
- Okra
- Sibulad
- Pekaanpähklid
- Satsumad (mandariinid)
- Roheline sibul (sibula pealsed)
- Kabatšokk (suvikõrvits)
- Maasikad
- Maguskartul (bataat)
- Tabasco pipar
- Tomatid
Liha ja mereannid Cajun köögis:
Cajun köök sisaldab mitmeid mooduseid liha valmistamiseks millest mõned on kadumas sest preagu on kättesaadavad nii külmkapp kui masstoodetud liha poes. Liha suitsutamine on jäänud üsna tavaliseks kuid kunagi tavaline kalkunist toidu valmistamine või pardikoivad (hoidistatud linnurasvas koos vürtsidega) on tänapäeval haruldased. Ulukiliha (ja jahipidamine) on siiski veel populaarsed.
Traditsioonilise metsiku lõhe asemel on Cajun köögis tänapäeval kasutuses säga (angersäga, merihunt).
Maitsestamine Cajun köögis:
- Loorber
- Oregano
- Paprika (roheline või punane)
- Must pipar
- Cayenne pipar
- Seller
- Küüslauk
- Sibul
- Petersell
- Sassafras
- Kuivatatud krevett
- Suhkruroog, samuti suhkruroo siirup, pruun suhkur ja melass
- Tüümian
Cajun retseptid ja postitused
[display-posts tag=”cajun”]
…