Tüümian ehk aed-liivateed kasutatakse ravimtaimena ning kulinaarias, kus ta on peamiselt tuntud tüümiani nime all.
Aed-liivatee lehti ja noori võsusid võib koguda terve vegetatsiooniperioodi kestel. Varjulises õhurikkas kohas kuivab ürt kiiresti, kasutamisel tuleks arvestada, et kuivatatud taimel on tugevam maitse kui värskel.
Erinevalt paljudest teistest maitsetaimedest, säilitab tüümian oma meeldiva maitse ka pikal kuumutamisel, seega on ta ideaalne suppide, hautiste,tomatikastme ja puljongite maitsestamisel. Eriti hästi sobib tüümian lambalihaga.
Retseptid tüümianiga
- Itaalia stiilis salatikastme kuivsegu
- Kreemjas kartulivorm sibulatega
- Porgandid tüümiani ja meega
- Pidulik filotaignast pirukas
- Krõbedad leivapuruga kaetud baklažaanišnitslid
- Õlis küpsetatud raviolid pulga otsas
- Munad, suitsulõhe ja sibulad
- Veiseliha šašlõkk röstitud punase pipra dipikastmega
- Cajun köök (Cajun cuisine)
- Loorber
…