maitseained ja vürtsid Maitsetaimed - ürdid

Loorber

Jaga seda lehekülge või lisa järjehoidjasse

Loorberileht on aromaatne loorberipuu bay laurel (Laurus nobilis, Lauraceae) leht. Värskelt või kuivatatult kasutatakse toitude valmistamisel oma omapärase maitse ja aroomi tõttu. Lehti kasutatakse tihti suppide, hautiste ja muude roogade maitsestamisel. Värsked lehed on väga mahedad ja ei täielik maitse tuleb välja alles peale mõne nädalast kuivatamist.

Kui kasutada tervet lehte siis neil on terav ja mõrkjas maitse. Koos mitmete maitsevürtsidega on loorberi aroom paremini märgatav kui selle maitse. Kui neid kuivatada on selle aroom kergelt lillelõhnaline ja natuke sarnane oregano ja tüümianiga.

Loorberilehte kasutatakse suppides, hautistes, liharoogades, mereandide ja köögiviljatoitudega. Tavaliselt kasutatakse lehti tervetena lisades neid toidule valmistamise ajal. Indias ja Pakistanis kasutatakse seda vürtsikates toitudes kuigi mitte igapäevatoitudes.

Loorberilehti võib ka pudiks teha või jahvatada enne kasutamist. Pudiks tehtud lehed toovad paremini esile soovitud aroomi kui terved lehed kuid neid on raskem eemaldada. Jahvatatuna võib seda kasutada ka tervete lehtede asemel ja neid pole vaja pärast toidust eemaldada kui nende maitse ja aroom on intensiivsem ning mõnedes toitudes ei pruugi selle tekstuur olla sobiv.

Retseptid loorberiga ja seotud postitused

[display-posts tag=”loorber” posts_per_page=”20″ orderby=”rand”]

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga