Tordi retsept.
Peekon taevast, ingl. k. Bacon From Heaven, portugali k. Toucinho Do Ceu on Portugalist pärit tort milles on kasutatud rohkelt muna. Nimi tuleneb varasemast ajast kui kasutati searasva selle toidu valmistamisel.
- 16 portsjonit
Koostis:
- 2 teelusikat mitte soolast võid
- 1 3/4 tassi suhkrut, pluss
- 2 supilusikat suhkrut
- ½ tassi vett
- ½ tassi kabatšoki püreed korralikult nõrutatud
- 2 tassi terveid kooritud mandleid
- 3/4 teelusikat jahvatatud kaneeli
- 100 g martsipani, lõika väikesteks tükkideks
- 11 suure munakollast
- 3 suurt muna
- 3 supilusikat kristalliseeritud ingverit, peenelt hakitud
- 1 supilusikas peenelt hakitud kooritud mandleid
Valmistamine:
- Kuumuta ahi 175C kraadini. Määri võiga kokku ca 23 cm küpsetusvormi põhi ja küljed. Lisa 1 supilusikas suhkrut ja kalluta vormi küljelt küljele, et katta ühtlaselt suhkruga põhi ja küljed. Raputa välja üleliigne suhkur ja aseta vorm kõrvale.
- Võta pott ja sega sinna kokku 1 3/4 tassi suhkrut ja vesi. Lase vesi keema pidevalt segades. Keera kuumus maha ja keeda õrnalt ilma segamata 5 minutit. Sega sisse kabatšokk ja keeda vaiksel kuumusel 5 minutit aegajalt segades.
- Köögikombainis mikserda mandlid ja kaneeli umbes 60 sekundit. Kraabi köögikombaini küljed puhtaks ja mikserda veel 60 sekundit. Töötavasse kombaini lisa martsipani paar tükki korraga. Mikserda segu veel 60 sekundit või kuni on korralikult läbi segatud.
- Lisa mikserdatud segu suhkrusegule. Vähenda kuumus madalale tasemele ja hoia potti pliidil kuni hakkab vahutama.
- Klopi korralikult läbi 11 munakollast ja 3 tervet muna. Vaikselt sega kuum mandlisegu munasegu sisse. Vala segu tagasi potti ja jätka kuumutamist 5 minutit pidevalt segades kuni segu muutub tihkemaks.
- Sega sisse ingver ja vala segu ettevalmistatud küpsetusvormi. Raputa peale järelejäänud supilusikas suhkrut ja hakitud mandlid. Küpseta 40-45 minutit ahjus kuni servad hakkavad kerkima ja keskosa on tahkunud.
- Eemalda vorm ahjust ja jahuta 5 minutit. Eralda labidaga ääred vormi küljest ja eemalda vormi küljeosa. Jahuta tort korralikult maha enne kui hakkad lahti lõikama. Kui tort jahtub siis muutub ta pehmemaks ja muutub tarretiselaadseks. Lõika tort 16ks viiluks.