sept. 212012
 
 21. sept. 2012  Postitas  Lisa kommentaar
Jaga seda lehekülge või lisa järjehoidjasse
VN:F [1.9.22_1171]
Hinnang: 0.0/7 (0 hinnet)

Kuskuss on Põhja-Aafrika berberite toit mannast, mida traditsiooniliselt serveeritakse koos liha või köögiviljahautisega. Kuskuss on põhitoiduks Alžeerias, Marokos, Tuneesias ja Liibüas. Tänapäeval levinud üle maailma.

Mõnedes regioonides valmistatakse seda jämedalt peenestatud odrast või hirsist. Brasiilias valmistatakse traditsioonilist kuskussi maisijahust.

Mannat piserdatakse veega ning rullitakse sellest kätega väikesed kuulikesed. Piserdatakse peale jahu, et hoida kuulikesi eraldatuna ning seejärel sõelutakse. Kõik kuulikesed, mis on liiga väikesed ja läbivad sõela rullitakse uuesti mannas. Seda protsessi jätkatakse kuni manna on muudetud väikesteks kuskussi graanuliteks. See tegevus on väga töömahukas ja traditsioonilise kuskussi valmistamise meetod on selline kui grupp naisi tuleb kokku ja valmistavad seda mitu päeva, et saada suurem kogus. Seejärel kuskuss kuivatatakse päikese käes ja tarvitatakse mõne kuu jooksul. Traditsiooniliselt valmistati kuskussi nisu kõvemast osast, mis osutas rohkem vastupanu primitiivsetele veskikividele. Kaasajal on tootmine suures osas mehhaniseeritud ja tooteid müüakse üle maailma.

Õigesti valmistatud kuskuss on kerge ja kohev mitte kleepuv ja sõmer.

Enamikes lääneriikide poodides müüdav kuskuss on eelnevalt aurutatud ja kuivatatud ning pakendil soovitatakse lisada vastavalt kogusele 1,5 korda keevat vett või puljongit ja võid ning katta tihedalt kinni 5 minutiks. Eelvalmistamata kuskussi valmistamine võtab rohkem aega.

Alžeerias, Marokos ja Tuneesias serveeritakse seda koos köögiviljadega nagu porgand, kartul, naeris või kaalikas jne, mis on keedetud vürtsikas või mahedas puljongis või hautatakse. Lisatakse ka liha (tavaliselt kana- või lambaliha)

Peale võib puistata rosinaid, pähkleid, mandleid, kaneeli ja suhkrut või lisada võid.

Kuskuss on samuti väga populaarne Prantsusmaal ja kogub populaarsust ka Hispaanias, Portugalis, Itaalias ja Kreekas.

Toiteväärtus portsjon üks tass (173 g) kohta.

Kogused portsjoni kohta.

  • Kaloreid 176
  • Rasvasid kokku 0,25 g, sellest küllastunud rasvu 0,5 g
  • Kolesterooli 0 ml
  • Naatriumi 17 mg (1%)
  • Kaaliumit 79 mg (2%)
  • Süsivesikuid 36 g (12%)
  • Proteiine 6 g
  • Kaltsiumit 1%
  • Rauda 2%

Retseptid ja postitused

 

 Lisa kommentaar