Safloorõli ehk värvohaka õli valmistatakse värvohakast, mis on kollaseõieline õli- ja värvitaim, kasvab ainult kultuurtaimena. Õisi kasutatakse värvide ja ruužide valmistamisel ning toiduainete värvimisel safrani asemel (sellest ka nimetus). Seemned sisaldavad kuni 40% õli, seda tarvitatakse toiduks, margariini valmistamiseks jm. otstarbeks.
On olemas 2 tüüpi värvohakat millest tehakse erinevat tüüpi õli. Üks on rikas monoküllastamata (monounsaturated) rasvhapetest ja teine rikas polyküllastamata (polyunsaturated) rasvhapetest. Hetkel on domineeriv toiduks tarvitatava õli turul esimene kahest, milles on vähem kullastanud rasvu kui oliiviõlis. Teine õli on kasutuses värvides.
Värvohaka seemneid kasutatakse tihti ka päevalille seemnete alternatiivina linnutoidus kuna oravatele ei meeldi selle maitse.
Võrreldes teiste toiduõlidega on safloorõlil kõrge suitsema hakkamise piir ja madal küllastanud rasva sisaldus.
Retseptid safloorõliga ja seotud postitused
[display-posts tag=”safloorõli”]
…