Vaiguputk ehk asafoetida
maitseained ja vürtsid Maitsetaimed - ürdid

Vaiguputk ehk asafoetida

Jaga seda lehekülge või lisa järjehoidjasse

Haisev vaiguputk ehk asafoetida ehk feerula (Ferula assafoetida),

veel tuntud kui kuradi sõnnik (devil’s dung), haisev vaik (stinking gum), asant, jumalate toit (food of the gods), hiigelapteegitill (giant fennel), Jowani badian, hing ja ting on kuivanud looduslik lateks (vaik), mis eritub mitmelt kasvavalt feerula (sarikaliste perekond) liigi maa-aluselt risoomilt või peajuurelt. On pärit Afganistaani mägedest ja peamiselt kasvatatakse Indias. Vaiguputkel on teravalõhnaline ja ebameeldiv lõhn kui ta on toores kuid kasutatuna toidu valmistamisel tuleb esile mahe maitse, mis meenutab porrulauku.

Juurtest erituv piimjas mahl muutub pruuniks vaigumassiks peale kuivamist.

Vaiguputke kasutatakse seedimise parandajana toitudesse lisatuna või marineerituna. See toimib kui maitsetugevdajana ning kasutatakse koos kurkumiga ja on standartne koostisosa India köögis, osaliselt läätse karris nagu dal ning paljudes muudes köögiviljaroogades.

Vaiguputk - asafoetida pulber
Vaiguputk ehk asafoetida pulber

Algselt töötlemata kujul on selle lõhn nii tugev, et selle aroomid rikuvad teised vürtsid läheduses kui pole pakitud õhukindlalt. Tööstusliku valmistamise mõnel variandil võetakse vaiguputkelt vaik ja jahvatatakse ning segatakse suure koguse nisujahuga ja segu müüakse plastikanumates millel on väike auk ülaosas, mis võimaldab lahjendatud vürtsi kergelt puistata toidule mida hakatakse valmistama. Selle lõhn ja maitse muutuvad palju mahedamaks ja meeldivamaks kui seda on kuumutatud õlis või margariinis omandades nõnda maitse ja aroomi, mis meenutab praetud sibulat ja küüslauku.

Kasutatakse ka lõhnastatud kalasöödas.

Retseptid ja muud postitused vaiguputkega

[display-posts tag=”vaiguputk”]

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga