Vanilje on maitseaine, mis on saadud orhideedest Vanilla perekonnast, põhiliselt Mehhiko sortidest Flat-leaved Vanilla.
Vanilje on kalliduselt teine maitsevürts peale safranit kuna vanilje seemnekaunade kasvatamine on töömahukas. Vanilje on laialt kasutusel nii kommerts kui kodustes küpsetistes, parfüümides ja aroomiteraapias.
Looduslikku vaniljet kasutatakse põhiliselt kolmel viisil:
- terve kaun
- pulber (jahvatatud kaunad puhtalt või segatud suhkruga, tärklisega või muude koostisainetega)
- ekstrakt (alkoholi või aegajalt glütserooli lahusena; mõlemad nii puhas vanilje kui ka vanilje tehisvormid sisaldavad vähemalt 35% alkoholi)
Vanilje maitset toidus võib saavutada vanilje ekstrakti lisamisega või küpsetades vanilje kaunu vedelas segus. Tugevamat aroomi saab kui vanilje kaunad tükkideks murda ja nõnda rohkem kauna sisu esile tuua. Naturaalne vanilje annab toidule lisades sõltuvalt kogusest pruuni või kollase värvuse. Hea kvaliteediga vaniljel on tugev aromaatne maitse kuid toidud vähese ja kehva kvaliteediga vaniljega või tehisliku vaniljega nagu maitsesegud on kaugel naturaalsest vaniljest sest õige naturaalne vanilje on palju kallim.
Väga palju kasutatakse vaniljet jäätise maitsestamisel. Samuti kasutatakse vaniljet teiste toiduainete nagu šokolaadi, kisselli, karamelli, kohvi, kookide ja muude maitse täiendamiseks.
Toidutööstused kasutavad enamasti metüül ja etüül vanilliini (kunstlik vanilje).
Retseptid vaniljega ja seotud postitused
[display-posts tag=”vanilje,vanill,vanilliin”]
…