apr. 262012
 
 26. apr. 2012  Postitas  Lisa kommentaar
Jaga seda lehekülge või lisa järjehoidjasse
VN:F [1.9.22_1171]
Hinnang: 0.0/7 (0 hinnet)

Basiilik ( Ocimum ) on üheaastane tuntud maitse – ja ravimtaim.

Basiilik on laialt kasutusel  Itaalia , Taiwani Tai Vietnami Kambodža ning  Laose köögis. Sõltuvalt liigist ja sordist võib basiilikulehtede maitse sarnanaeda  aniisile .

Basiilikuks kutsutakse mitmeid vürtsbasiiliku  kultivare , sugulasliike ja ristandeid. Näiteks on levinud  Tai basiilik  ja sidrunbasiilik , mida kasutatakse Aasias .

Põhiliselt kasutatakse basiilikut toitudes värskelt. Tavaliselt lisatakse see viimasel momendil kuna küpsetamine hävitab kiirelt maitse. Basiilikut võib lühikest aega hoida kilekotiga külmikus või pikemat aega sügavkülmas peale kiiret blanšeerimist keevas vees. Kuivatatud basiilik kaotab samuti enamuse oma maitsest ja see vähene, mis jääb maitseb väga erinevalt värskest meenutades heina koos nõrga kumariini maitsega.

Kõige rohkem kasutatavad basiiliku sordid on “Genovese”, “Purple Ruffles”, “Mammoth”, “Cinnamon”, “Lemon”, “Globe”, ja ” African Blue “. Hiinlased kasutavad samuti värskelt või kuivatatud basiilikut suppides ja teistes toitudes. Taiwanis lisavad inimesed värskeid basiiliku lehti tihkesse suppi ( pinyin gēngtāng). Samuti söövad nad õlis küpsetatud kana koos fritüüritud basiiliku lehtedega. Basiilik (tavaliselt Tai basiilik) on tavapäraselt läbi immutatud koores või piimas, et luua huvitav maitse jäätises või šokolaadis (nagu trüflid). Lehed pole ainus osa basiilikust mida kasutatakse kulinaarias. Pungad on samuti söödavad ja neil on vähem märgatav maitse.

Basiilik on üks  pesto  (roheline Itaalia õli ja maitsetaime kaste) põhikomponente.

Tai basiilik on ka Vietnami nuudlisupi koostises.

Kui basiiliku seemneid vees leotada siis mõnedel sortidel muutuvad seemned sültjaks ja leiavad kasutust Aasia jookides ja magustoitudes nagu  falooda , š erbett  või  hột é .

Retseptid ja postitused basiilikuga

 Lisa kommentaar