Praetud artišokk küüslaugukastmes retsept. (ANGINARES TIGANITES MESA SE SKORDALIA)
Koostis:
- 10 väikest artišokki, puhastatud
- 2 sidrunit
- 1 kauss kergelt hapestatud vett
- 1 tass jahu
- sool ja värskelt jahvatatud must pipar maitse järgi
- oliivi- või muud õli praadimiseks
- kaks saiaviilu (koorik eemaldatud)
- 1 väike küüslaugumugul, küüned kooritud
- ½ kuni 2/3 tassi extr-virgin oliiviõli
- 2 kuni 4 supilusikat punast veiniäädikat (vastavalt maitsele)
- 2 tassi vett
Valmistamine:
- Pese ja puhasta artišokk. Koheselt hõõru artišokk kokku sidruniga ning pane kergelt hapestatud veega potti.
- Lase vesi artišokiga keema ning kupata neid on küpsetatud tasemeni al dente, umbes 5 minutit. Võta potist välja ja loputa jooksva külma vee all.
- Sega kausis või taldrikul kokku jahu veidikese soola ja pipraga. Paneeri artišokid jahuga ja raputa maja üleliigne jahu. Kuumuta suurel pannil ca 1 cm kiht oliiviõli. Kui õli on väga kuum, prae artišokke kuni muutuvad kuldpruuniks igast küljest. Võta artišokkid pannilt ja aseta paberrätikule ning kuivata artišokk õlist. Kuivata pann.
- Niisuta saiaviilud veekraani all ja pigista kergelt kuivaks. Uhmris purusta küüslauk koos veidikese soolaga ning lisa tükkhaaval niisutatud saia samal ajal uhmrinuiaga töödeldes. Samal ajal lisa ½ kuni 2/3 tassi extra-virgin oliiviõli ja äädikat vaheldumisi kuni segu muutub tihkeks ja pasta taoliseks. Vähehaaval lisa vett ning taas töötle uhmrinuiaga. Segu peab tulema nagu paks puder.
- Vala küüslaugukaste pannile ja kuumuta seda segades keskmisel või alla keskmise kuumusel umbes 5 minutit. Lisa artišokkid kastmele ning jätka kuumutamist kergelt segades veel umbes 3 kuni 4 minutit. Serveeri kohe.