Kurkum (ingl. k. turmeric) ehk india safran ehk kollajuur on pärit Lõuna- Aasiast ning kasutatakse maitse- ja värvainena toitude valmistamisel. Kasutatakse palju nii Hiinas , Indias , Pärsias , Tais , Indoneesias kui ka Kreekas , kus seda nimetatakse ka kollaseks ingveriks. Kasvab metsikult Lõuna- ja Kagu-Aasia metsades.
Kurkumi kasutatakse kanaliha , kala , sealiha , mereandide , salati kastmete , muna -, seene – ja spinatitoitude ja köögivilja maitsestamisel ja toidule värvi lisamiseks. Kurkum muutub kollaseks happelistes toitudes ja punaseks aluselistes toitudes.
Lõuna-Aasias kasutatakse kurkumi ka jookides ja küpsetistes , jäätises , jogurtis, kookides , apelsini mahlas, biskviitides, popcorni värvimiseks, kastmetes , želatiinis jne. Kurkum on ka enamikus tööstuslikult toodetud karripulbris .
Ravimina kasutatakse idamaades kui on kõhuprobleemid (seedehäired – puhutised, krambid vms), osteoartroos, arteroskleroos, vähk, ümar- ja sooleussid, maksahaigused, nakkused, haavad, silmapõletik. Mõjub verd vedeldavalt.