kalkunipraad
Jõuluroad kalkuniliha kalkunipraad Kõik retseptid Pidulikud road Piduroad veinikaste

Kalkunipraad ploomi ja kadakamarja vormiga ja karamelliseeritud õuntega

Jaga seda lehekülge või lisa järjehoidjasse

Kalkunipraad ploomi ja kadakamarja vormiga ja karamelliseeritud õuntega retsept

  • 8 portsjonit
  • valmistamisaeg 35 minutit pluss küpsetamine
  • 930 kcl, 41 g rasvu, 17 g küllastunud rasvu portsjoni kohta

Koostis:

  • 5-5,5 kg kalkun
  • 2 sibulat
  • 1 apelsin
  • 25 g pehmeks sulatatud võid
  • 2 porgandit lõigatud suuremateks tükkideks
  • lamedalehelise peterselli varred garneeringuks (soovi korral)
Täidis
  • 100 g võid pluss natuke lisaks
  • 2 teelusikat kadakamarju
  • 3 keskmist sibulat, hakitud
  • 2 küüslauguküünt, peeneks hakitud
  • 1 selleri leht, peeneks hakitud
  • 225g riivsaia või valget leivapuru
  • 2 söögiõuna, kooritud ja südamik eemaldatud, tükeldada
  • 225g pehmeid kuivatatud ploome, ilma kivideta, hakitud
  • 25 g peterselli, hakitud
  • 2 klopitud muna
Kaste
  • 300 ml punast veini
  • 1 kuhjaga teelusikas pohlamoosi
  • 600 ml kalkuni- või kanapuljongit
Õunaviilud
  • 25g võid
  • 50g mandleid
  • 2 söögiõuna, südamik eemaldatud ja kumbki õun lõigatud 8ks viiluks

Valmistamine:

1. Kalkuleerige küpsetusaeg

Lülitage ahi ventilaatoriga režiimile 160C/elektriahi või 180C/gaasiahi. Kaaluge kalkun, et arvutada välja küpsetusaeg kui igale kilole esimese 4kg puhul kulub 40 min ja igale järgnevale kilole 45 min.

2. Kalkuni ettevalmistamine

Lõika üks sibul neljaks ja teine 6 viiluks. Riivi ½ teelusikat apelsinikoort täidise jaoks ja aseta kõrvale. Lõika apelsin neljaks ning topi koos neljaks lõigatud sibulaga kalkuni kõhtu. Hõõru kalkun üleni võiga kokku ning maitsesta soola ja pipraga. Pane sibulaviilud ja porgandid suure küpsetuspanni keskele ning aseta kalkun nende peale. Kata kalkun lõdvalt fooliumiga ning küpseta ahjus vastavalt eelnevalt välja arvutatud ajale.

3. Täidise valmistamine

Määri võiga kokku 28 x 18 x 3cm küpsetusplaat ning purusta uhmriga kadakamarjad. Sulata või suurel pannil, lisa sibul, küüslauk ja seller ning prae umbes 12-15 mintit, kuni muutuvad pehmeks ja hakkavad kuldset tooni võtma. Sega sisse purustatud kadakamarjad ning võta pann kuumuselt. Sega sisse riivsai või leivapuru, õunad, ploomid, enamus petersellist (jäta veidi garneeringuks), eelnevalt riivitud apelsinikoor ja klopitud munad. Maitsesta soola ja pipraga. Tõsta täidis lusikaga küpsetusplaadile ja patsuta kergelt alla (kuid mitte liiga tihkeks). Kata võiga määritud küpsetuspaberiga ja tõsta kõrvale.

4. Testi kalkunit

Umbes 30 minutit enne küpsetusaja lõppu võta kalkun välja ja keera ahi 180C/elektriahi või 200C/gaasiahi. Eemalda kalkunilt foolium ja pane kalkun tagasi ahju umbes 30 minutiks, et muutuks pealt kuldpruuniks. Kui soovite juurde ahjukartuleid siis on praegu õige aeg need lisada pannile. Kalkuni valmiduse kontrollimiseks torgake kintsu kõige paksemat kohta orgiga. Väljavoolav mahl peaks olema selge ja mitte roosakas. Kui on roosakas siis küpsetage edasi ja kontrollige iga 10 minuti järel kuni on valmis.

5. Täidise küpsetamine

Võta kalkun ahjust ja aseta soojale serveerimisalusele ning lase puhata kergelt fooliumiga kaetuna kuni 1 tund. Vahepeal küpseta täidis 200C/elektriahjus või 220C/gaasiahjus 30 minutit. Seejärel eemalda küpsetuspaber ja küpseta veel 10 minutit pruunistamiseks.

6. Valmista kaste

Vala tassi üleliigne rasv küpsetuspannilt jättes alles küpsetusmahlad ja sibul, eemalda porgandid. Sega juurde vein ja pohlamoos ning kraabi lahti kõik panni külge kleepunud tükid. Pane pann kõrge kuumuse peale ja lase keema ning keeda tugevalt 8-10 minutit kuni kogus väheneb umbes poole võrra. Vala sisse puljong koos ülejäänud kalkuni küpsetusmahladega ja kuumutamadalal kuumusel veel 10-15 minutit või kuni soovitud paksuseni (selle järgi tuleb kergelt tihke kaste) ning maitsesta.

7. Õunaviilude küpsetamine

Sulata või suurel mittekleepuval pannil. Lisa pannile mandlid ja õunad ning prae üle keskmisel kuumusel 5-8 minutit neid tihti segades kuni mandlid on röstitud ning õunad on kuldsed ja pehmed kuid hoiavad veel oma vormi. Ära muretse kui või hakkab kergelt pruuniks kõrbema.

8. Serveerimine

Lase kaste pannil soojaks ja vala kannu. Puista täidisele ülejäänud petersell ja lõika ruutudeks või sektoriteks. Garneeri kalkun õunte, mandlite ja lamedalehelise peterselli vartega ja serveeri kõik koos.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga