Basiilik ( Ocimum ) on üheaastane tuntud maitse – ja ravimtaim.
Basiilik on laialt kasutusel Itaalia , Taiwani, Tai, Vietnami, Kambodža ning Laose köögis. Sõltuvalt liigist ja sordist võib basiilikulehtede maitse sarnanaeda aniisile .
Basiilikuks kutsutakse mitmeid vürtsbasiiliku kultivare , sugulasliike ja ristandeid. Näiteks on levinud Tai basiilik ja sidrunbasiilik , mida kasutatakse Aasias .
Põhiliselt kasutatakse basiilikut toitudes värskelt. Tavaliselt lisatakse see viimasel momendil kuna küpsetamine hävitab kiirelt maitse. Basiilikut võib lühikest aega hoida kilekotiga külmikus või pikemat aega sügavkülmas peale kiiret blanšeerimist keevas vees. Kuivatatud basiilik kaotab samuti enamuse oma maitsest ja see vähene, mis jääb maitseb väga erinevalt värskest meenutades heina koos nõrga kumariini maitsega.
Kõige rohkem kasutatavad basiiliku sordid on “Genovese”, “Purple Ruffles”, “Mammoth”, “Cinnamon”, “Lemon”, “Globe”, ja ” African Blue “. Hiinlased kasutavad samuti värskelt või kuivatatud basiilikut suppides ja teistes toitudes. Taiwanis lisavad inimesed värskeid basiiliku lehti tihkesse suppi ( pinyin : gēngtāng). Samuti söövad nad õlis küpsetatud kana koos fritüüritud basiiliku lehtedega. Basiilik (tavaliselt Tai basiilik) on tavapäraselt läbi immutatud koores või piimas, et luua huvitav maitse jäätises või šokolaadis (nagu trüflid). Lehed pole ainus osa basiilikust mida kasutatakse kulinaarias. Pungad on samuti söödavad ja neil on vähem märgatav maitse.
Basiilik on üks pesto (roheline Itaalia õli ja maitsetaime kaste) põhikomponente.
Tai basiilik on ka Vietnami nuudlisupi koostises.
Kui basiiliku seemneid vees leotada siis mõnedel sortidel muutuvad seemned sültjaks ja leiavad kasutust Aasia jookides ja magustoitudes nagu falooda , š erbett või hột é .
Retseptid ja postitused basiilikuga
[display-posts tag=”basiilik”]
…