Aasia Köögisõnastik Vürtsikad toidud

Karri

Jaga seda lehekülge või lisa järjehoidjasse

Karri (ingl. k. curry) on üldnimetus, mis on kasutusel peamiselt lääne kultuuris märkimaks laia valikut toite,

mis on pärit Indiast, Pakistanist, Bangladeshist, Sri Lankalt, Taist või teistest Kagu-Aasia köökidest. Nende toitude ühisnimetajaks on suuremal või vähemal määral vürtsisegude, ürtide  ning tavaliselt (kuid mitte alati) ka värske või kuivatatud vürtsika tšilli lisamine toidule.

Algsetes traditsioonilistes köökides sõltub vürtside valik iga toidu jaoks rahvuslikust või piirkondlikust kultuuri traditsioonist, religioonist ja mõningal määral perekonna eelistustest. Neid toite nimetatakse kindla nimega, mis viitab selle koostisosadele, maitseomadustele ja küpsetamismeetodile.

Traditsiooniliselt kasutatakse vürtse nii tervetena kui jahvatatuna, küpsetatuna kui toorena ning neid võib lisada küpsetamisprotsessi einevatel hetkedel, et saada erinevaid tulemusi.

Niinimetatud karripulber on tööstuslikult valmistatud vürtside segu, mis on laialt levinud lääne kultuurides. Need segud olid algselt valmistatud India kaupmeeste poolt, et müüa neid Briti koloniaalvalitsuse ja armee liikmetele.

Toit nimega “karri” võib sisaldada liha, kodulinnuliha, kala või koorikloomi kas eraldi või koos köögiviljadega. See võib koosneda ka ainult köögiviljadest, eriti nende puhul kellel on religioossed tõekspidamised seoses liha ja mereandidega.

Karri võib olla kas “vedel” või “kuiv” toit. Vedelad karrid sisaldavad märkimisväärses koguses kastet või jogurti baasil kastet, kookospiima, kaunviljapüreed või puljongit. Kuiv karri on valmistatud vähese vedelikuga, mis on lastud ära aurata ning jättes nii muud koostisosad kaetuks vürtside seguga.

Karri retseptid ja postitused

[display-posts tag=”karri”]

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga