Pärsia riisipuding kardemoniga, (Sheer berenj | Persian rice pudding with cardamom) ajast mil Pärsia impeerium laius alal alates Baghdadist ida-Iraagis üle kogu Iraani ja Afganistaani ning Pakistani osades idas ja teisele poole kuni poole praeguse Türgini. Peen, luksuslik roog puuviljade, pähklite ja vürtsidega, mis on tänapäevalgi au sees.
- 4-6 portsjonit
Koostis:
- 1 tass lühiteralist riisi
- 1 liiter piima
- mitte rohkem kui 1 tass peeneteralist suhkrut (mitte tuhksuhkur)
- 1 supilusikas mett
- 1/2 supilusikat jahvatatud kardemoni
- 1 munakollane
- 1/4 tassi vähemalt 35% vahukoort
- 2 supilusikat koorteta keskmiselt hakitud pistaatsia pähkleid.
Valmistamine:
- Pane riis potti ja lisa külma vett. Lase vesi keema ja keeda ilma kaaneta 4 minutit. Kurna riis ja vala ära vesi. Pane riis tagasi potti koos koos piima suhkru ja meega. Lisa veel kardemon. Lase keema ja lase keeda madalal temperatuuril 15 minutit regulaarselt segades vältimaks põhja kõrbemist kuni piim on imendunud riisi.
- Klopi munakollane vahukoorega vahule kuni segu muutub heledaks ja tihkeks. Lisa pistaatsiapähklid jättes osa garneeringuks. Kui riis on valmis küpsenud siis sega sisse vahukooresegu. Peale raputa ülejäänud hakitud pistaatsia pähklid. Serveeri kuumalt, soojalt või külmalt nii nagu on või lisa juurde röstitud puuvilju nagu küdoonia, aprikoos või rabarber.