köögiviljad seemned sojauba

Sojauba

Jaga seda lehekülge või lisa järjehoidjasse
VN:F [1.9.22_1171]
Hinnang: 0.0/7 (0 hinnet)

Sojauba ehk põld-sõjauba ehk karvane sojauba ehk kultuur-sojauba ehk soja (ladina k. Glycine max)

on liblikõieliste sugukonda sojaoa perekonda kuuluv kultuurtaim, mis on pärit Aasiast ja kasvatatakse laialdselt oma söödava oa tõttu, millel on palju kasutusvõimalusi.

Rasvavaba sojauba toiduna on märkimisväärne ja odav proteiini allikas loomasöödas ning mitmetes pakendatud toitudes. Sojaõli on veel üks toode mida saadakse sojaoast. Sojauba toodab märkimisväärselt rohkem proteiine hektari kohta kui enamus teisi kasvatatavaid kultuure.

Suurimad  tootjad on USA (35%), Brasiilia (27%), Argentiina (19%), Hiina (6%) ja India (4%).

Sojauba sisaldab märkimisväärses koguses fütiinhapetalfalinoleenhapet ja isoflavoone.

Soja varieerub kasvult ja kasvukohtade poolest. Taime kõrgus varieerub 20cm kuni 2 meetrini. Kaunad, varred ja lehed on kaetud peenete pruunide või hallide karvakestega. Lehed on kolmetised ning nende osalehed on 6–15 cm pikad ja 2–7 cm laiad. Lehed valmivad enne seemnete valmimist. Silmatorkamatud õied on valget, roosat või lillat värvi.

Vili on karvane kaun, mis kasvab 3-5 kaupa kobaras ning iga kaun on 3-8 cm pikk ning tavaliselt sisaldab kaks kuni 4 (harva rohkem) 5-11 mm läbimõõduga seemet.

Sojaoa seemned ja kaunad on erinevate suurustega ja värviga nagu must, pruun, sinine, kollane, roheline ja kirju. Täiskasvand kaun on kõva, vetthülgav. Kui seemne koor puruneb siis ta ei idane. Seemned sisaldavad märkimisväärselt palju proteiin, et võivad läbi teha kuivamise kuid siiski selle üle elada ja taastuda peale vee imamist.

Valmimata sojaubasid võib keeta tervetena koos roheliste kaunadega ja serveerida koos soolaga. Hiinas, Jaapanis ja Koreas on oad ja sellest valmistatud tooted populaarsed toitained.

Õli ja tärklist sisaldavaid seemneid (sojaube) kasutatakse paljude toiduainete valmistamisel  nagu näiteks sojaõli, sojapiim, soja jogurtsojakastetofusoja teksturaat TVPtempeh ja soja letsitiin. Sojatooteid peetakse paljudest loomsetest analoogidest tervislikumaks, samas tekitavad need sageli allergiat. Inimestele valmistatava sojatoidu puhul peab oad keetma, et hävitada trüpsiin inhibiitorid (serpiin). Toored sojaoad, kaasaarvatud valmimata roheline taim on toksilised inimestele, sigadele, kanadele ja kõigi monogastrilistele loomadele.

Soja proteiin on põhiliselt samasugune teiste kaunviljade seemnetega. Veelgi enam, sojauba võib toota vähemalt kaks korda rohkem proteiini hektari kohta kui teised põhilised köögiviljad või teraviljad väljaarvatud kanep, 5-10 korda rohkem proteiini hektari kohta kui heinamaa piima tootvatele rohusööjatele ning 15 korda rohkem proteiini hektari kohta kui lihaloomade heinamaa.

Soja tarbimine võib vähendada ka käärsoole vähi riski.

Sojaoa toiteväärtus sõltub toidutöötlemise viisist: keetmine, praadimine, röstimine, küpsetamine jne.

Ligikaudu 85 % maailma sojaoast töödeldakse toiduks ja toiduõliks. Sojaubasid saab klassifitseerida “köögivilja” (aed) või põllu (õli) tüüpi. Köögivilja tüüpi on parem toiduks valmistada, on mahedam maitse, parem tekstuur, on suuremad, sisaldavad rohkem proteiini ning vähem õli kui põllu tüüp.

Sojauba sisaldab umbes 19% õli ja selle kätte saamiseks oad purustatakse, kohandatakse niiskustaset, rullitakse helvesteks ja tehakse lahustunud ekstrakt tööstusliku heksaaniga. Seejärel õli rafineertakse, segatakse erinevate regulaatoritega ja mõnikord tahkestatakse. Mõlemad sojaõlid nii vedel kui osaliselt tahkestatud eksporditakse ja müüakse “toiduõli” nimetuse all või kasutatakse paljude toitude töötlemisel. Järelejäänud sojaoa jahu kasutatakse põhiliselt loomasöödana.

Sojapüül on toiduaine, mis jääb järele peale sojahelveste lauhustamist ekstaktis õliks. Sisaldab peale töötlemist veel 50% proteiinidest. Püül röstitakse ja jahvatatakse. See on põhiline farmiloomade nagu siga ja kodulinnud sööt Ameerika Ühendriikides ning viimasel ajal ka angersäga kasvandustes. Samuti kasutatakse ka madalama kvaliteediga koeratoidus.

Sojajahu on jahvatatud sojauba millest on eemaldatud rasv. Sellest tehakse näiteks sojakontsentraati.

Retseptid ja postitused sojaga

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.