Kaneel on maitseaine ( vürts ) , mida saadakse teatud kaneelipuu liikide kuivatatud sisekoorest ehk aluskoorest.
Tuntuimad nendest liikidest on tseiloni kaneelipuu Cinnamomum verum , millest saadakse kaneeli meie mõistes ehk tseiloni kaneeli , hiina kaneelipuu ( Cinnamomum aromaticum ), millest saadakse kassiat, ning jaava kaneelipuu.
Tseiloni kaneel on kahvatupruuni värvi ning maheda maitsega, kassia aga tumepruun ning tugeva mõrkjama lõhna ning maitsega. Kassiat müüakse paljudes riikides ka lihtsalt kaneeli nime all. Kaneeli maitse on aromaatne eeterlike õlide tõttu, mis moodustab 0,5-1% selle koostisest.
Kaneeli müüakse kas pulgakestena või pulbrina ning vahel segatakse ka suhkruga. Kaneelipulber on kallim kui pulgad. Mõlemaid tuleb säilitada õhukindlalt suletuna jahedas ja pimedas kohas.
Kaneeli lisatakse toitudele nagu riisipudru, mannapudru, rabarberikisselli, küpseõunte ja erinevatele küpsetistele . Kaneel on asendamatu lisand õunapiruka maitsestajana ning kaneelikoort võib tihti leida ka marinaadidest . Kaneelijäätmetest valmistatavat kaneeliõli kasutatakse paljude likööride aromatiseerijana ning lõhnaainena parfüümide valmistamisel. Kaneeliõli kuulub ka jookide nagu koolajookid , limonaadid ja närimiskummi koostisesse. Samuti on kaneel piparkoogi- ning hõõgveinivürtsi koostises ning ka paljudes Aasia maitsesegudes, nagu näiteks garam masala . Kaneeliga maitsestatakse magustoite , küpsetisi , kooke , šokolaaditooteid (eriti Mehhikos ), puuviljamahlu, hõõgveini, teed ja mett .
Õige kaneel e. tseiloni kaneel sobib rohkem magustoitudele kui kassia. Lähis-Idas kasutatakse seda tihti kana ja lamba hõrgutistes. Ameerikas kasutatakse kaneeli tihti teraviljast helveste maitsestamisel, leiva baasil toitudes ja puuviljadega.
Idamaises köögis lisatakse kaneeli ka liha – ja kalaroogadele , pilafile ja karrile . Kaneelipulber on tähtis vürts Pärsia köögis kus seda kasutatakse mitmetes suppides , jookides ja magustoitudes . Seda segatakse tihti roosiveega või muude vürtsidega, et teha kaneeli baasil karripulbrit .
Hollandis armastavad lapsed sooja riisi suhkru, või ja kaneeliga.
Paiguti kasutatakse kaneelilehti samamoodi nagu loorberilehti .
Retseptid ja muud postitused kaneeliga
[display-posts tag=”kaneel” posts_per_page=”20″ orderby=”rand”]
…