Jalapeno on keskmise suurusega terava piprase maitsega tšillipipar ning pärit Mehhikost. Mehhikos kasutatakse jalapeno kohta ka nimetusi huachinango ja chile gordo. Jalapenoga sarnaneb cuaresmeñ
o, mille seemned on sama piprased, kuid viljaliha on mahedamaitseline. Jalapenod kasvavad hästi ka Eestis. Taime saab kasvatada samal viisil nagu harilikku paprikat. Viljad on suhteliselt mahedamaitselised. Vili on mahlane ja paksu viljalihaga.
Jalapeno on tex-mex-köögis populaarne lisand. Seda süüakse toorelt, marineeritakse tervelt või viilutatuna või suitsutatakse. Pipardest valmistatakse nii soolaseid kui ka magusaid keediseid.
Toorest jalapenost tehakse salsat, seda lisatakse kastmetele või salatitele. Seda purustatakse ka jookide hulka.
Retseptid ja postitused jalapenoga
[display-posts tag=”jalapeno”]
…