Pikkpoiss ehk hakklihapäts on hakkliha roog, mis on vormitud pätsiks ja küpsetatud ahjus või suitsutatud. Kasutatakse lamba, sea, veise ja kodulinnu või kombineeritud hakkliha.
Mõned pikkpoisi retseptid on sarnased lihapalli või kotleti retseptiga ja erinevus tuleneb ainult kujust ja juurdekuuluva kastme valikust. Vahel kasutatakse ka tomatipastat või ketšupit segatuna lihaga enne küpsetamist.
Pikkpoiss on universaalne toit. Hakkliha võib segada sidusainetega nagu munad ja leivapuru, leivatükkidega, mis on leotatud piimas (või punases veinis või muus vedelikus) või nisuidudega, peeneks jahvatatud mandlitega või kaerajahuga, et teha seda rohkem taigna laadseks. Soola, vürtse ja maitsetaimi (nagu petersell), nagu ka hakitud köögivilju (nagu sibulad, rohelne pipar ja seller) võib samuti lisada. Mõned retseptid sisaldavad ka peekonilõike pikkpoisi peal. Pikkpoiss võib olla täidetud munadega, juustuga, köögiviljadega, maitsetaimedega, seentega või nende kombinatsioonidega. Tavalise ahju kasutamine pole nõutav. Seda võib küpsetada ka elektripotiga või mikrolaineahjus. Mikrolaineahjus on parem küpsetada üksikuna ja väiksemate pätsidena.
Pikkpoisi retseptid
[display-posts tag=”pikkpoiss”]
…