Rosmariin, Rosmarinus officinalis on mitmeaastane taim aromaatsete ja igihaljaste okka moodi lehtedega.
Pärit on vahemere piirkonnast.
Kasutatakse dekoratiivtaimena aedades, kulinaarias ja meditsiinis. Öeldakse, et see taim parandab mälu ja kasutatakse kui meenutamise sümbolina eriti Austraalias ja Uus-Meremaal. Lehti kasutatakse paljudes toitudes nagu liharoogades ja täidisena linnu- ja loomalihas. Sisaldab antioksüdante ja teisi bioaktiivseid komponente, mis on kasulikud vähi ja alzheimeri tõve profülaktikaks.
Lehti kasutatakse värskelt ja kuivatatult traditsioonilises Vahemere köögis. Neil on mõrkjas, kibe maitse ja on väga aromaatsed ning sobivad paljude toitudega. Kõrvetatult annavad sinepile sarnase maitse ja lõhnavad põlevale puule sarnaselt. Kasutatakse maitsetaimena grillimisel. Rosmariin sisaldab palju rauda, kaltsiumit ja b6 vitamiini. Rosmariini ekstrakt tõstab toidu säilivusaega ja kuumuse taluvust palju omega 3-e sisaldavates õlides, mis hakkavad kergemini haisema.
Rohkem infot rosmariini kohta.
Retseptid ja postitused rosmariiniga
[display-posts tag=”rosmariin”]
…