maitseained ja vürtsid Maitsetaimed - ürdid oregano

Oregano e. harilik pune

Jaga seda lehekülge või lisa järjehoidjasse

Oregano ehk harilik pune (ladina k. Origanum vulgare) kasutatakse maitsetaimena ja meditsiinis. Levinud sooja temperatuuriga lääne ja lõuna Euraasias ning Vahemere piirkonnas.

Oregano on aastaringselt kasvav taim ja kasvab 20-80 cm kõrguseks. Kutsutakse vahel ka metsikuks majoraaniks ja on majoraani lähedane sugulane.

Oregano on tähtis kulinaarias kasutatav maitsetaim. Kasutatakse lehtedes oleva maitse ja aroomi pärast, mis võivad olla veel intensiivsema maitsega kui on kuivatatud. Sellel on aromaatne, soe ja kergelt mõru maitse, mis võib varieeruda oma intensiivsuselt. Hea kvaliteediga oregano võib olla piisavalt tugev, et keel peaaegu tuimaks muuta kuid külmemas kliimas kasvatatud taimed on tihti nõrgema maitsega. Kliima, aastaajad ja pinnase koostis on faktorid, mis mõjutavad aromaatsete õlide sisaldust taimes ning see maitse erinevuse efekt võib olla suurem kui paljude eri liiki taimede vaheline erinevus.

Oregano leiab kõige sagedamini kasutust põhimaitsetaimena ItaaliaAmeerika köögis. Kõige sagedamini kasutatakse röstitud, praetud või grillitud köögiviljadega, liha ja kalaga. Vastupidi enamusele Itaalia maitsetaimedele sobib oregano hästi kokku vürtsikate toitudega, mis on populaarsed Lõuna-Itaalias. Põhja-Itaalias kasutatakse seda vähem ning rohkem eelistatakse majoraani.

Oregano on veel laialt levinud Türgi, Palestiina, Liibanoni, Egiptuse, Süüria, Kreeka, Portugali, Hispaania, Filipiini ja Ladina-Ameerika köögis.

Türgis kasutatakse oreganot põhiliselt liha maitsestamisel, eriti lambaliha. Grill- ja kebabirestoranides võib seda tavaliselt näha laual koos paprika ning soola ja pipraga.

Selle lehti kasutatakse kõige tihedamini Kreekas lisamaks maitset Kreeka salatile ja on tavaliselt lisatud sidruni-oliiviõli kastmele, mis kaasneb mitmete grillkala- või grillliharoogadega ning vahel ka vormiroogadega.

Oreganot kasutatakse veel Lõuna-Filipiinidel, et välistada kohaliku veiseliha keetmisel spetsiifilist lõhna.

Retseptid ja postitused oreganoga

[display-posts tag=”oregano” posts_per_page=”20″ orderby=”rand”]

2 Comments

  1. Siin on tõlge ühest inglise keelsest vastusest sarnasele küsimusele. Loodan, et on abi.

    Oregano õli on eeterlik õli ja ekstraheeritakse ürdi kuivatatud õitest veeaurudestillatsiooni teel (http://et.wikipedia.org/wiki/Veeaurudestillatsioon).
    Kui pole vaja puhast õli siis võib kasutada leotamise meetodit: selleks pannakse taimed kaussi koos kuuma toiduõliga, mis paneb taimedest eeterlikud õlid erituma. Kaussi loksutatakse seejärel mitu päeva. Saadud õli filtreeritakse ja on valmis kasutamiseks masseerimisel.

    Kui on tarvis õli toiduvalmistamiseks:
    3 oregano vart, kergelt purustatud
    2/3 tassi extr-virgin oliiviõli

    Kaanega anumas sega kokku oregano ja oliiviõli. Kata kaanega ja pane külmikusse vähemalt 1-2 päevaks. Eemalda varred enne kasutamist.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga