Muskaatpähkel on munakujuline umbes 20-30 mm pikk ja 15-18 mm lai puu seeme.
Muskaatpähklipuu esimene saak saadakse 7-9 aastaselt taimelt ning täistoodang saavutatakse 20 aastaselt. Muskaatpähklit kasutatakse tavaliselt pulbrilisel kujul. See on ainuke troopiline vili, mis on kahe erineva vürtsi allikas. Lisaks saadakse veel mõningaid tööstuslikke saadusi nagu eeterlikud õlid, vaik ja muskaatpähklivõi.
Tavaline või aromaatne muskaatpähkel, Myristica fragrans on pärit Banda saartelt Indoneesias ja samuti Penang saarelt Malaisias ning Kariibidel, eriti Grenadas. Lisks veel Lõuna-Indias Keralas. Teised muskaatpähklid, kaasaarvatud Paapua muskaatpähkel M. argentea Uus-Gineas ja Bombay muskaatpähkel M. malabarica Indias, mida kutsutakse jaiphal Hindi keeles kasutatakse tavalise muskaatpähkli toodete lahjendajana.
Muskaatpähklit kasutatakse paljude toitude maitsestamisel, tavaliselt jahvatatud või riivitud kujul.
India köögis kasutatakse seda paljudes magustoitudes ja suupistetes.
Lähis-Ida köökides kasutatakse seda jahvatatud kujul vürtsina hõrgutistes nagu ka Kreekas ja Küprosel.
Euroopa köögis kasutatakse muskaatpähklit ja oganuid eriti kartuliroogades ja töödeldud lihatodetes ning lisaks veel suppides, kastmetes ja küpsetistes. Hollandis lisatakse seda köögiviljadele nagu Brüsseli rooskapsas, lillkapsas ja türgi oad. Muskaatpähkel on ka traditsiooniline lisand siidris ja šampuses ning munalikööris.
Jaapani versioon karripulbrist sisaldab muskaatpähklit.
Kariibidel kasutatakse seda jookides nagu Bushwacker, Painkiller, ja Barbadose rumm punš. Tavaliselt seda lihtsalt puistatakse joogile peale.
Indoneesias pannakse seda moosi selei buah pala sisse või viilutatakse peeneks ja kuumutatakse suhkrus ning saadakse aromaatne kompvek manisan pala (muskaatpähkli maiustus).
Retseptid muskaatpähkliga
[display-posts tag=”muskaatpähkel”]
…