Pelmeeni wrap (ingl. k. dumpling wrappers) on lihtsalt õhukesed ja ümmargused taignalehed, mida kasutatakse pelmeenide (wontonite) valmistamiseks.
Peale täidise lisamist ja kokku voltimist saab neid hoida niiskena kui panna peale niiske rätik. Pelmeeni servad saab liita “liimiga”, mis on tehtud maisitärklisest ja veest. Säilitamiseks tuleks neid taignalehti hoida sügavkülmas kuid enne kasutamist tuleks lasta neil soeneda toatemperatuurini.
Valmis tehtud pelmeeni wrape müüakse poes kuid neid saab ka ise valmistada.
Lihtsaim retsept:
- 2 tassi jahu
- ½ tassi vett
Sega kausus vesi ja jahu kokku. Sõtku tainast kuni muutub elastseks. Kui tainas valmis siis rulli see silindri kujuliseks pulgags. Lõika sellest 1 sentimeetrised kettad ja rulli õhukesteks ümmargusteks lehtedeks. Soovitav on alguses lõigata üks ketas korraga taignast, et katsetada kui suuri tükke lõigata, et lehed oleksid õiges suuruses (vastavalt soovile) peale rullimist. Pidage meeles, et puistate jahu tööpinnale kleepumise vältimiseks.
Retsept koos munaga (umbes 24 wrapi):
- 1 muna
- 3/4 teelusikat soola
- 2 tassi jahu
- 1/3 kuni 1/2 tassi vett
- Lisaks jahu vajadusel
- Klopi kergelt muna koos soolaga ning lisa 1/4 tassi vett.
- Pane jahu suurde kaussi. Tee jahu keskele auk ning vala sina muna ja vee segu. Sega omavahel läbi. Lisa niipalju vett kui vaja, et oleks piisavalt tihke tainas.
- Vormi tainas pikaks palliks ja sõtku umbes 5 minutit või kuni muutub sitkeks ja elastseks. Kata rätikuga ja lase seista 30 minutit. Rulli tainas jahutatud tööpinnal peeneks ja pikaks pulgaks. Lõika parajad kettad ning rulli ümmargused lehed umbes 8-9 cm läbimõõduga. Säilita kilekotis ja sügavkülmas.
Veel üks retsept (umbes 800g tainast):
- 500g jahu
- 1 tass kergelt sooja vett
- 1 teelusikas toiduõli
- ½ teelusikat soola
- Lisa sool ja õli sooja vette. Sega kuni sool on täielikult lahustunud.
- Pane jahu suuremasse kaussi. Lisa aeglaselt veesegu samal ajal segades. Lisa vett väikestes kogustes, et saaks hinnata kui kuiv või vesine tainas on. Lõpeta vee lisamine kui tainas näeb välja kergelt kleepuv. Jätka segamist (või kasuta käsi kui on liiga tihke) kuni tainas muutub kompaktseks palliks. Niipea kui enamus tainast on ühes tükis on aeg lõpetada. Ära muretse, et tainas näeb välja klompis ja kuiv.
- Kata kauss toidukilega ja lase seista 10-15 minutit.
- Nüüd alusta sõtkumist. Märkad, et tainas pole enam klompis ja kuiv. Sõtkumise ajal muutub see elastseks ja läikivaks. Kui leiad, et see on siiski liiga kuiv siis lisa veel natuke vett või kui on liiga vedel siis lisa jahu. Viska tainast vahel vastu töölauda kui sõtkud, et selle struktuuri parandada.
- Tainas on valmis rullimiseks kui ta on elastne ja hästi vormitav.
- Vaadake, et lehed ei tuleks liiga õhukesed sest muidu lähevad nad katki kui neile täidis lisada. Piserda jahu igale lehele enne kui kuhja laod.
Retseptid pelmeeni wrapiga
[display-posts tag=”pelmeeni-wrap”]
…