Kaheksajalad küüslaugukastmes on tõeliselt eksootiline roog millega oma külalisi üllatada.
- 6-8 portsjonit
- Ettevalmisaeg 10 min
- Küpsetusaeg 1,5 tundi
Koostis:
- 1 sibul sektoriteks lõigatud
- 1 tl nelgi terasid
- 2 l vett
- 500 g kaheksajalga (liha peaks enne küpsetamist vähemalt 48 tundi külmikus hoidma, et liha pehmemaks muutuks )
- 6 spl extra virgin oliiviõli
- 2 küüslaugu küünt purustatud
- 4 spl hakitud peterselli
- 1 tl valge vein äädikat
- Sool ja pipar
Valmistamine:
- Aseta sibul, nelk ja 1 spl soola suurde kastrulisse ja lisa vesi. Oota kuni vedelik keema läheb. Siis võta kaheksajalg ja kasta seda 4 korda keevasse vette, selleks kasuta toidutange. Lase vesi alati keema minna, enne kui kaheksajala vette kastad. Keeva vette kastmine aitab liha pehmeks muuta.
- Vähenda kuumust ja keeda kaheksajalga umbes tund, seejärel vaata, kas liha on pehme. Kui vajalik, keeda veel 15-20 min. Jäta kaheksajalg koos vedelikuga jahtuma, siis kurna ja lõika kaheksajalg suupärasteks tükkideks ja aseta mittemetallist kaussi.
- Sega oliiviõli küüslaugu, peterselli, veiniäädikaga ning lisa maitse järgi soola ja pipart. Vala segu kaheksajalale, sega korralikult, kata kauss kilega ja pane külmikappi mõneks tunniks või ööseks.
- Serveeri kaheksajalga leival.
Kaheksajalad on suure tõenäosusega teadvusega olendid: selle kohta leiab palju uurimusi. Üks artikkel siin: https://www.bbc.com/future/article/20220720-do-octopuses-feel-pain
Eks igaüks otsustab ise, kas kedagi, kes on nutikam kui teie koer ja võib-olla omab minateadvust, peaks söögiks tarvitama.