Pekaanpähkel on pärit Põhja-Ameerika kesklõunast. Tõlkes tähendab pähklit mida peab kiviga purustama. Pekaanipuu on suur heitleheline puu, mis kasvab 20-40 m kõrguseks. See on ühekojaline taim mille õied tolmlevad tuule abil ning millel on nii tolmukad kui ka emasurvad samal puul. Isasurvad on kuni 18 cm pikad. Emasurvad on väiksemad.
Pekaanpähkel pole tegelikult pähkel vaid on luuvili ehk vili ühe seemnega, mida ümbritseb kest. Pähkel on tumepruun ovaalne kuni pikergune 2,6-6 cm pikk ja 1,5-3 cm lai. Väline koor 3-4 mm paks, mis on algul roheline ning muutub pruuniks küpsena ning avaneb neljaks osaks paljastades õhukese kestaga pähkli.
Pähkel on söödav ja on võile sarnase maitsega. Neid võib süüa värskelt või kasutada küpsetistes, magustoitudes ning ka hõrgutistes. Üks kõige tavalisemaid magustoite, mis sisaldavad pekaanpähklit on pekaanipirukas, mis on traditsiooniline retsept USA lõunaosas. Pekaanpähkel on samuti põhikoostisosa pralinee kommides.
Pekaanpähkel on hea proteiini ja küllastamata rasvade allikas. Sisaldab palju omega-6 rasvhappeid. Antioksüdandid ja taimne kolesterool, mida pähklid sisaldavad vähendavad kõrget kahjuliku kolesteroolitaset organismis.
Lazy Magnolia Brewing Company asukohaga Kiln, Mississippi toodab erinevaid õllesid kasutades pekaanpähklit humala asemel.
Retseptid pekaanpähkliga
[display-posts tag=”pekaanpähkel”]
…