Sherry on kangestatud vein, mis on valmistatud valgetest viinamarjadest kasvatatud Jerez linna lähedal Hispaanias.
Varem tunti ka nime all sack (Hispaania k. saca), mis tähendab teatud laagerdumisetapis välja võtmist.
Hispaania seaduste järgi peavad kõik veinid, mis on nimetatud sherry’ks olema toodetud Sherry Triangle’st (Sherry kolmnurk), mis on piirkond Cádizi provintsis Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda, ja El Puerto de Santa María vahel.
Peale kääritamist sherry kangestatakse brandy‘ga. Kuna kangestamine toimub peale kääritamist on enamus sherry’sid algselt kuivad ja magustamine toimub hiljem. Kontrastina sellele on portvein, mis kangestatakse kääritamisprotsessi keskel, mis peatab protsessi ning kogu suhkrut ei muundata alkoholiks.
Sherry’t toodetakse erinevates varjantides alates kuivast heledast versioonist nagu fino kuni tumeda ja täidlasema versioonini nagu oloroso, mis kõik on tehtud Palomino viinamarjast. Magusad dessertveinid on tehtud Pedro Ximenez või Moscatel viinamarjadest. Paljud veiniasjatundjad on Sherry’t nimetatud vähetunnustatud ja hüljatud veini aardeks.
Retseptid Sherryga
[display-posts tag=”sherry”]
…