Wensleydale juust on juustusort mida on toodetud sajandite jooksul kohas nimega Wensleydale, North Yorkshire, Inglismaal.
Heal Wensleydale juustul on paindlik, mure, niiske tekstuur. Maitselt meenutab metsikut mett koos värskehapu maitsega.
Wensleydale juustu tegid esmakordselt Prantsuse tsisterlikud mungad kes asusid ümber Wensleydale-i. Nad võtsid kaasa ka retsepti juustuvalmistamiseks lambapiimast. 14. sajani jooksul hakati kasutama lehmapiima ning juustu karakter muutus.
On olemas mitmeid juustu põhitüüpe mida valmistatakse Wensleydale meiereis:
- Real Yorkshire Wensleydale (tõeline Yorkshire Wensleydale) on tavaliselt vormitud erisuurustes vormides alates väiksest õhukesest kettast, mis on tugevalt kokku pressitud ning säilitatakse vahas kuni mitmete suuremate vormideni, mis on mahe juust hapuka-mee maitsega
- Mature Wensleydale (laagerdunud Wensleydale) on tihkem ja tugevamalt maitsestatud versioon Real Yorkshire Wensleydale-st
- Extra Mature Wensleydale (eriti laagerdunud Wensleydale) on kõige kõvem Wensleydale juust, mis on laagerdunud 9 kuud
- Blue Wensleydale ( sinine Wensleydale) on siniste soontega ning toodetakse paljudes suurustes. See on tugevalt maitsestatud kuid vähem soolane kui klassikaline Briti blue Stilton (sinine Stilton)
- Oak Smoked Wensleydale (tammepuuga suitsutatud Wensleydale) on külmsuitsujuust erilise maitse ja struktuuriga
Juustu sobitatakse ka erinevate magusamate produktidega nagu puuviljad ja marjad. Populaarne lisand Wensleydale juustule on jõhvikas.