Täisteranisujahu ehk grahamjahu. Kasutatakse ka sõnaühendit nisutäisterajahu.
See on pulbriline aine mida saadakse nisutera jahvatamise või purustamise teel. Täistera viitab sellele, et valmistamisel ei lähe midagi kaduma ja alles jäävad nii koor, tuum kui idu, vastupidiselt rafineeritud jahule mida tehakse ainult tuumast. Kuna täisterajahus on kõik tera osad alles siis on see tekstuuriga ning pruunikas.
Täisteranisujahu kasutatakse leiva ja muude küpsetiste küpsetamisel ning samuti segatakse rafineeritud jahudega, et lisada kasulikke toitained (eriti kiudaineid, proteiine ja vitamiine), mis kaovad rafineeritud jahust jahvatamise käigus.
Täisterajahul on lühem säilimisaeg kui rafineeritud jahul kuna sisaldab õlisid, mis rääsub ja jahu rikneb kiiremini kui ei hoita külmikus või mõnes muus külmas kohas.
Toidu valmistamisel kasutatakse täisterajahu enamasti koos rafineeritud jahuga kuna ei kerki nii hästi. Siiski on võimalik teha ka ainult täisterajahust leiba kui tõsta vee kogust taignas ning sõtkuda kauem ning lasta kauem kerkida. Rasvainete lisamine nagu või, õli või piim võib samuti aidata taignal paremini kerkida.
Retseptid täisteranisujahuga
[display-posts tag=”täisteranisujahu” ]
…