Kalmaar on kalmaariliste (Teuthoida) seltsist. Peajalgsete klassi kuuluv merelise eluviisiga kõrgelt arenenud selgrootute selts.
Siia seltsi arvatakse umbes 300 liiki. Kalmaaril on 8 lühemat ja 2 pikemat kombitsat.
Mõned liigid on populaarsed piirkondlikes köökides nagu Hiina, Kreeka, Türgi, Jaapan, Portugal, Itaalia, Hispaania, Korea, Vieatnam ja Filipiinid.
Inglise keelsetes maades on kalmaar toiduna nimetatud Itaalia sõnaga calamari. Kalmaari saab täita täidisega või lõigata fileeks või väikesteks ümmargusteks viiludeks. Kombitsad ja tint on samuti söödavad. Ainuke osad, mis ei ole söödavad on kalmaari suu ja kõva sisemine kehaosa (ingl k. gladius) mõnedel kalmaarilistel.
Kalmaar sisaldab palju tsinki, magneesiumi, vaske, seleeni, vitamiini B12 ja riboflaviini ehk vitamiini B2.
Retseptid kalmaariga ja seotud postitused
[display-posts tag=”kalmaar”]
…