kahtlased e-ained
Uudised

Kahtlased e-ained toidus, mida tasuks vältida

Jaga seda lehekülge või lisa järjehoidjasse

E-aine ei ole alati tervisele ohtlik. Paljud E-ga tähistatud toidulisandid on ammustest aegadest tuntud ja kasutatud toidumaterjal (nt sool, äädikas, agar-agar).

Need ained annavad meile keelel tunda, kui üleliia palju saab. Mõistlikul määral on aga head säilitajad, maitsestajad, paksendajad.

Tänasel päeval on tohutu hulk moodsaid, keemiliselt valmistatud aineid, mis toidu omadusi „parandavad”. Kui need esinevad ka looduses, peaks neid lisama nii vähe, et loomulikku tasakaalu mitte rikkuda. Kui neid aga looduses ei esine, tuleks küll üliettevatlik olla. Inimkatsed nende ainetega alles käivad.

Allolev nimekiri on mõeldud ettevaatlikele inimestele, kes ei taha inimkatsetustes osaleda. Osa neist ainetest on juba Terviseameti poolt keelatud (varem olid lubatud!), kuid mõned tootjad panevad neid endiselt süüdimatult toidu sisse( nt asovärvid). Osad on aga ikka veel lubatud. Ka ei ole nimekiri täielik, uusi senitundmatuid aineid tuleb aina peale.

Nimekirjas on nii E-number kui nimetus, tootjad kasutavad ju nii ühte kui teist.

E102, tartrasiin
E104, hiniinkollane
E110, päikeseloojang
E120, karmiinpunane, karmiinhape, cochineal
E122, karmoisiin, asorubiin
E124, erkpunane 4R, uuskošenill, Ponceau 4R (Cochineal Red, New Coccine)
E127, erütrosiin
E128, punane 2G
E129, võlupunane AC
E131, patenesinineV
E132, indigokarmiin (indigotiin)
E133, briljantsinine FCF
E142, roheline S
E151, briljantmust
E154, pruun FK
E155, pruun HT
E173, alumiinium
E180, litoolrubiin BK
E200, sorbiinhape
E210, bensoehape, benseenkarboksüülhape
E211, naatriumbensoaat
E212, kaaliumbensoaat
E213, kaltsiumbensoaat
E214, etüül-p-hüdroksübensoaat, etüülparabeen
E215, etüül-p-hüdroksübensoaadi naatriumsool
E216, propüül-p-hüdroksübensoaat, propüülparabeen
E217, propüül-p-hüdroksübensoaadi naatriumsool
E218, metüül-p-hüdroksübensoaat, metüülparabeen
E219, metüül-p-hüdroksübensoaadi naatriumisool
E230, bifenüül, difenüül
E232, naatriumortofenüülfenolaat
E239, heksametüleentetraamiin, heksamiin, urotropiin, meteenamiin
E242, dimetüülkarbonaat
E249, 250, 251, 252, salpeetrid, nitritid – on ohtlikusdvaid väikelastele, suurematele suures koguses
E320, butüülhüdroksüanisool, BHA
E321, butüülhüdroksütolueen, BHT
E338, ortofosforhape, fosforhape
E363, merevaikhape
E380, ammooniumtsitraat, triammooniumtsitraat
E385, kaltsiumdinaatriumetüleendiamiintetraatatsetaat, EDTA kaltsiumnaatriumsool
E551, amorfne ranidioksiid (ohtlik vaid sissehingamisel)
E620, glutamiihape, (+)glutamiinhape
E621, naatriumvesinikglutamaat
E622, kaaliumvesinikglutamaat
E623, kaltsiumglutamaat
E951, aspartaam
E952(1), tsüklamiinhape
E952(2), tsüklamiinhappe naatriumsool
E952(3), tsüklamiinhappe kaltsiumsool
E954(1), sahhariin
E954(2), sahhariini naatriumsool
E954(3), sahhariini kaltsiumsool
E954(4), sahhariini kaaliumsool
E962, aspartaam-atsesulfaamsool

Enamus neist ainetest suurendavad astma, vähi, allergiate, epilepsia ja peavalude riski, tekitavad hüperaktiivsust, nõrgendavad immuunsust.

Ka neid toidulisandeid, mida selles nimekirjas pole, ei peaks igapäevaselt ja suurtes kogustes tarvitama. Toitume ikka toiduainetest, mitte lisanditest.

Allikas: http://www.maaleht.ee/news/tarbija/tarbijauudised/kahtlased-ained-toidus-mida-tasuks-valtida.d?id=65972252

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga